betöltés folyamatban...

A hihetetlen női erő a munkaerőpiacon

Nőnap alkalmából köszönetet mondunk azoknak a nőknek, akik a munkaerőpiacon nem csak részt vesznek, hanem forradalmasítják is azt. Az elkötelezettség, kreativitás és kitartás, amit hoznak a munkahelyekre, gazdagítják a vállalatokat és egyben az egész társadalmat is.

Az üzleti világ és a munkaerőpiacon való részvétel terén jelentős változások történtek az elmúlt évtizedek során, és a nők szerepének növekedése kiemelt téma a HR területén is. A nők iránti elismerés és támogatás növelése nem csak az esélyegyenlőség előmozdítását szolgálja, hanem hozzájárul a vállalatok sokszínűségéhez és sikerességéhez is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyöket hozott a nők erőteljesebb jelenléte a munkaerőpiacon.

Még van hova fejlődni

Az elmúlt években a nők egyre nagyobb számban csatlakoznak a munkaerőpiachoz, és számos területen megmutatkozik az esélyegyenlőség előrehaladása. A nők egyre magasabb pozíciókat érnek el a vállalati hierarchiában. A World Economic Forum 2022-es jelentése szerint a nemek közötti egyenlőség globális indexe javult, de még mindig van hova fejlődni.

Az üzleti vállalkozások szempontjából a nőkkel való sokoldalúbb együttműködés több előnnyel jár. A női alkalmazottak kreativitása, kommunikációs készségei és problémamegoldó képességei hozzájárulnak a vállalati innovációhoz és hatékonysághoz.

Mit köszönhetünk a nőknek?

  • Sokszínűség és kreativitás: A nők bevonása a vállalatok vezetésébe sokszínűséget hoz a szervezetekbe. A különböző hátterű és tapasztalatú emberek más nézőpontokkal és megközelítésekkel rendelkeznek, ami segíti a kreatív megoldások kialakítását.

  • Empátia és kommunikáció: A női szakemberek általában erős empátiával és kiváló kommunikációs készségekkel rendelkeznek. Ez segíthet a munkahelyi kapcsolatok javításában, a konfliktusok kezelésében és az alkalmazottak támogatásában.

  • Tehetséggondozás és fejlesztés: A női HR szakemberek gyakran hangsúlyozzák a tehetséggondozást és a munkavállalói fejlesztést. A mentorálás és a coaching terén nyújtott női vezetés erősíti a tehetségpiacot, elősegítve a kiegyensúlyozottabb és jól fejlődő munkaerőt.

  • Rugalmasság és work-life balance: A női szakemberek érzékenyek a munka-magánélet egyensúlyának fontosságára, és támogatják a rugalmas munkaidőket, home office lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak a munkavállalói elégedettséghez és hűséghez.

Az egyenlőség útja

Annak érdekében, hogy az egyenlőség továbbra is előrehaladjon a munkaerőpiacon, fontos a tudatos erőfeszítések folytatása a nők támogatása érdekében. A vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk az esélyegyenlőség és az integráció terén, és olyan politikákat kell kialakítaniuk, amelyek támogatják a nők fejlődését és előrelépését a munkahelyeken.

A nők szerepének növekedése a munkaerőpiacon pozitív hatást gyakorol mind a vállalatok, mind az egész társadalom számára. Az esélyegyenlőség és a sokszínűség előmozdítása nemcsak erkölcsileg helyes, hanem üzleti érdekek szempontjából is kulcsfontosságú a sikeres és fenntartható vállalkozásokhoz vezető úton. 

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.