betöltés folyamatban...

Hírek

Egyre többen nyújtanak be panaszt munkáltatójukról a hatóságoknak
Érdekes megfigyelni, hogy míg a közérdekű bejelentések főként a munkavégzés körülményeivel és általános higiéniával kapcsolatosak, addig a panaszok leginkább a balesetek és foglalkozási betegségek témakörében merültek fel.
Ez a leggyakrabban elkövetett munkaegészségügyi szabálysértés
Átnéztük a Munkavédelmi Hatóság 2023-as jelentését és a vizsgálatok eredményeinek alapján bőven akad még tennivaló a vállalkozásoknál munkaegészségügyi területen.
A boldog munkavállaló ma már versenyelőny
Ma ünnepeljük a Boldogság Világnapját, mely alkalom arra is, hogy elgondolkozzunk rajta, milyen fontos szerepet játszik a boldogság egy munkahelyi környezetben is. Napjainkban a vállalatok versenyképessége nem csupán a termékek vagy szolgáltatások minőségén, hanem a munkavállalók boldogságán és elégedettségén is múlik.
A hihetetlen női erő a munkaerőpiacon
Nőnap alkalmából köszönetet mondunk azoknak a nőknek, akik a munkaerőpiacon nem csak részt vesznek, hanem forradalmasítják is azt. Az elkötelezettség, kreativitás és kitartás, amit hoznak a munkahelyekre, gazdagítják a vállalatokat és egyben az egész társadalmat is.
Mit gondol a Magyar Munkavédelmi Akadémia a kötelező orvosi vizsgálat megszűnéséről?  
Gedeon András alapító tag osztotta meg gondolatait a témában. A szakember szerint a munkáltatókra, az alkalmazottakra, sőt az egészségügyi ellátórendszerre is komoly hatással lesz, ha eltörlik az alkalmassági vizsgálatot.
Ezeket kérdezik a leggyakrabban a Munkavédelmi Hatóságtól 1. rész – válaszokkal
Az OMMF közzétett egy gyűjtést, ami a Munkavédelmi Hatóság felé leggyakrabban feltett kérdéseket és az arra vonatkozó válaszokat tartalmazza. Nagyon hasznos, tanulságos és a jelek szerint sok embert foglalkoztató munkavédelmi kérdések jönnek a hatóság által megadott válaszokkal. Cikksorozatunkban jogi szakszövegektől mentesen, közérthetően mutatjuk be az OMMF gyűjtését. Az első rész személyi feltételekre vonatkozó témákból válogattunk.
Közel egymilliárdos bírságot szabott ki a Munkaügyi Foglalkoztatás-Felügyelet – Itt a legújabb jelentés
A hazai foglalkoztatási környezetet mélyrehatóan vizsgáló ellenőrzési adatok bepillantást nyújtanak a munkaügyi jogsértésekbe. A Foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. január 1. és szeptember 30. közötti időszakban 11,053 munkáltatót ellenőrzött, és az eredmények azt mutatják, hogy a feketefoglalkoztatás továbbra is komoly problémát jelent.
Fontos jogok, amelyek a törvény szerint minden munkavállalót megilletnek
Az Emberi Jogok Világnapja alkalmából vessünk egy pillantást a munkavállalók jogaira, melyek az alapját képezik az egészséges, tisztességes munkakapcsolatoknak. Mert a munkavállalók jogai nem csupán száraz jogszövegek, hanem egy olyan alapvető érték, amely az egész társadalmat formálja és építi.
Munkaidő-nyilvántartások, szerződések, alkalmassági dokumentumok – Minden egy helyen, egy átlátható rendszerben
A munkavállalók adatainak és dokumentumainak megfelelő tárolása és rendszerezése kulcsfontosságú, szinte minden hatósági ellenőrzés során prezentálnunk kell ezeket az iratokat. A MUBI munkavállalók adatkezelése modulja itt lép be a képbe, egyszerű és hatékony megoldást a nyújtva a munkavállalói adatok naprakészen tartására.
Veszélyben vannak a céges adataim? - Munkavédelem a kibertérben
A számítógépes biztonság napja november 30. 1988 óta hívjuk fel a figyelmet ezen a napon arra, hogy a számítógépeken potencionális biztonsági rések lehetnek és fontos, hogy meg tudjuk őket védeni a behatolásokkal szemben. Ez a 21. századi munkavégzés, a távmunkák és home office-ok korában kifejezetten nagy munkavédelmi kockázatot is jelent.
Tényleg eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
Itt a válasz. A törvényjavaslat egyesek szerint segíthet a vállalkozásoknak, míg mások attól tartanak, hogy a dolgozók egészségére káros hatásai lehetnek. Te mit gondolsz?
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.