betöltés folyamatban...

Ez a leggyakrabban elkövetett munkaegészségügyi szabálysértés

Átnéztük a Munkavédelmi Hatóság 2023-as jelentését és a vizsgálatok eredményeinek alapján bőven akad még tennivaló a vállalkozásoknál munkaegészségügyi területen.

Kevés volt a kiemelt munkaegészségügyi intézkedés tavaly

A jelentés szerint összesen 3 901 alkalommal találkozott munkaegészségügyi szabálysértéssel 2023-ban a Munkavédelmi Hatóság, ezek közül a kiemelt intézkedések száma 852, ami az összes intézkedés 1,9%-a, tehát nagyrészt enyhébb fokú volt az előírások megszegése. 

Az egyik legjelentősebb probléma a munkahelyi zajexpozícióval kapcsolatos intézkedések hiánya volt (összesen 24%) ami a halláskárosodás megelőzésében és a hallószerven kívüli hatások (például pszichés vagy vegetatív idegrendszeri problémák) csökkentésében játszik kulcsfontosságú szerepet.

A második leggyakoribb intézkedések a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagokkal kapcsolatosak, például az expozíciós nyilvántartások hiányosságai (összesen: 23%). Mivel a rosszindulatú daganatos megbetegedések az Európai Unióban a foglalkozással összefüggő halálesetek vezető okai közé tartoznak, a munkahelyi rákkeltő anyagokkal kapcsolatos szabálytalanságok feltárása és megszüntetése kiemelt fontossággal bír.

Fontos megjegyezni, hogy a klinikailag észlelhető daganatos megbetegedések megjelenéséig gyakran 10-50 év telik el, ezért az ilyen anyagokkal végzett tevékenységek veszélyességének alulbecsülése és a jogszabályok betartásának elhanyagolása jelentős kockázatot jelenthet mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.
 

Forrás: Munkavédelmi Hatóság 2023-as jelentése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok helyen elmarad a munkahigiénés szemle

A munkakörülmények és a munkavégzés egészségkárosító hatásának írásban dokumentált vizsgálata hiányzott a vizsgált vállalkozások 22 százalékánál, ez volt a harmadik leggyakoribb szabálysértés. Leegyszerűsítve a munkáltatók nem kértek fel a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot a munkahigiénés szemle (más néven üzemhigiénés vizsgálat) elvégzéséhez. Ez a vizsgálat az egészségkárosító kockázatok értékelésére és csökkentésére szolgáló helyzetfelmérés, az eredmények alapján megfelelő megelőző intézkedéseket lehet bevezetni, módosítani vagy hatékonyságukat javítani. 

A negyedik leggyakoribb intézkedésre okot adó hiányosságot azok a munkáltatók jelentették tavaly, akik nem biztosították a munkavállalók számára a foglalkozás-egészségügyi ellátást, az összes szabálysértés 17%-át tették ki. A biológiai kóroki tényezőkkel kapcsolatos szabálytalanságok kiemelt figyelmet igényelnek, mivel az utóbbi években az ilyen mikroorganizmusok által okozott egészségkárosodások száma növekedett. A klímaváltozás hatásaival összefüggésben az ún. vektorok (állati közvetítők, pl. rovarok, rágcsálók) által terjesztett fertőző megbetegedések (zoonózisok) veszélye is növekedhet.

Az érzékeny munkavállalói csoportok foglalkoztatási körülményeinek vizsgálata szintén fontos, ezen a területen is találtak hiányosságokat az ellenőrök. A kiemelt érdemi munkaegészségügyi intézkedések 3%-át tette ki. Ez a csoport magában foglalja a fiatalkorúakat, várandós nőket, nemrégen szült vagy szoptató anyákat, idősödőket, valamint a megváltozott munkaképességűeket.

Forrás: itt.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.