betöltés folyamatban...

A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken

A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!

A munkavédelmi sisakok az egyik legfontosabb védőfelszerelések a munkahelyeken, különösen azokban az iparágakban, ahol a fej és az arc különféle veszélyeknek van kitéve. Ebben a cikkben áttekintjük az arc- és fejvédelem fontosságát, valamint a munkavédelmi sisakok kategóriáit és tulajdonságait.

Fejvédő eszközök kategóriái

A munkavédelmi sisakokat három kategóriába sorolják a védési szintjük alapján. Az első kategória a felületi sérüléseket, időjárási körülményeket és szennyeződéseket célozza meg. A második kategória magába foglal minden ipari védősisakot, míg a harmadik kategória a hőhatás és a villamosság által okozott kockázatok ellen készül. (pl. feszültség alatt végzett munka esetén (50 Volt váltakozó, illetve 75 Volt egyenáram felett).

Hogyan épül fel a munkavédelmi sisak?

A munkavédelmi sisakok egy komplex rendszer részei, beleértve a sisakhéjat, szemellenzőt, peremet, belső felszerelést, rugalmas fejkosarat, körbefutó fejpántot, védőpárnázást, komfort- vagy izzadságszalagot, szellőzőnyílásokat, állszíjat és állszíjrögzítést. Különböző tartozékok, mint nyakvédő vagy arc- és hallásvédő eszközök is hozzáadhatók.

 A sisakhéj anyaga meghatározza a sisak tulajdonságait. A polietilén jó öregedésállósággal és hidegállósággal rendelkezik, míg az akril jó kémiai ellenállósággal és hőállósággal bír. A műgyanta kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, például nagyon jó öregedésállóság és extrém hőállóság. Az egyéni védőeszközök esetében kulcsfontosságúak a megfelelő szabványok. Az MSZ EN 397, MSZ EN 14458, MSZ EN 14052 és EN 443 szabványok biztosítják, hogy a sisakok megfeleljenek a szükséges biztonsági követelményeknek.

Így kell használni

A sisakok használatánál fontos, hogy megfelelően illeszkedjenek és megvédjék a fejet a különféle kockázatoktól. A fejszalagot mindig úgy kell beállítani, hogy a sisak fennmaradjon a fejen, de ne okozzon kényelmetlenséget. A sisakokat zárt, jól szellőző helyiségben kell tárolni, és 4-5 évente vagy erős ütés után cserélni kell.

Az arc- és fejvédelmi sisakok nélkülözhetetlenek a munkahelyi biztonságban. Az alapos kiválasztás, helyes használat és rendszeres karbantartás révén ezek a sisakok biztosítják, hogy az arc és a fej megfelelő védelmet élvezzen a potenciális veszélyek ellen. 

A cikkhez hazsnált forrás itt található

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát
Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.
Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett
A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.
Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet
Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.
Súlyos munkabalesetet szenvedett egy 15 éves fiú egy kecskeméti vállalkozásnál
Szörnyű munkabaleset történt egy Kecskemét környékén lévő cégnél: egy 15 éves fiú mindkét kezét összepréselte egy munkagép. A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt azok ellen, akik felelősek a gyermek munkavállaló sérüléséért.