betöltés folyamatban...

Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet

Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.

Az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya rendszeresen publikál olyan esetleírásokat munkabalesetekről, amikből mind a munkaadók, mind a dolgozók tanulhatnak. Ezek a leírások kiemelik a munkaadói megelőző intézkedések fontosságát és a dolgozók szabálykövetésének jelentőségét és segíthetnek elkerülni a hasonló tragédiákat.

Az munkabaleset leírása

A munkabaleset egy családi vállalkozásban működő autómosó és gumiszerelő munkahelyen történt. A szakember a napi 8 órás munkaidején túl este 8 órakor egy defektes autógumi javításának látott neki. A járműkerék osztott tárcsás kivitelű volt. A két fél tárcsa összezárására a középponttól számított 15 cm-es sugarú körben a gyártó 8 db furatot képzett ki, amelyet 8 db átmenő menetes szárú csavarral és a hozzávaló anyákkal kellett volna összezárni.

A munkavállaló a javítás után nekilátott a kerék összeszerelésének. A két fél tárcsát a 8 db összecsavarozási pont helyett csak 4 helyen látta el csavarokkal. Ezt követően a már összeszerelt kereket a műhely padozatára helyezte, majd elkezdte feltölteni levegővel miközben a kerék felé hajolt. A feltöltés során a befújt levegő nyomásnövekedése miatt az osztott tárcsára olyan oldalirányú feszítő erő hatott, hogy a szabálytalanul, csak 4 db csavarral összefogatott tárcsafél a szorító csavarfejekből a furatoknál, az anyagában kiszakadt és szétrobbant. A leszakadt darab fejen találta a munkavállalót, aki a helyszínen életét vesztette.

A baleset okai

A baleset okai között szerepelt a rendes munkaidő utáni munkavégzés, illetve a kereket védőkeretbe - biztonsági berendezésbe - kellett volna helyezni a javítás előtt. Továbbá a közúti járművek kerekeinek feltöltésekor kötelező az előírt védőeszköz használata, melyet a munkavállaló elmulasztott, ahogy a 8 helyett 4 csavar használata s hozzájárult a tragédiához. 

A baleset elkerülhető lett volna, ha a megfelelő számú csavart használják, és a keréket biztonsági berendezésbe helyezték volna a levegőfeltöltés előtt. A hasonló, tragikus kimenetelű munkabalesetek miatt fontos kiemelni, hogy nélkülözhetetlen a biztonságos munkavégzés és a megfelelő munkavédelmi intézkedések betartása a munkahelyeken.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát
Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.
A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken
A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!
Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett
A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.
Súlyos munkabalesetet szenvedett egy 15 éves fiú egy kecskeméti vállalkozásnál
Szörnyű munkabaleset történt egy Kecskemét környékén lévő cégnél: egy 15 éves fiú mindkét kezét összepréselte egy munkagép. A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt azok ellen, akik felelősek a gyermek munkavállaló sérüléséért.