betöltés folyamatban...

Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett

A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség összeszedte a tavalyi év leginkább tanulságos munkabaleseteit és közzétette a weboldalán esettanulmányok formájában. Az alábbiakban ebből a válogatásból hozunk néhány példát, ami teljes bizonyossággal megerősíti: a munkavédelmet igenis komolyan kell vennünk és a jogszabályok által előírtak betartása életet menthet. 

Az eset leírása 

Egy családi ház tetőszerkezetének cseréje közben súlyos munkabaleset történt. Három munkavállaló dolgozott a cserepek cseréjén a tetőszerkezeten. Az építési munkálatokat állványépítéssel, csatornabontással és tetőfóliázással kezdték. Az épület tetőszerkezete az északi oldalon egy síkban futott végig 20 méter hosszúságban, azonban az épület fala az északi oldalon nem egy síkban helyezkedett el, 0,35 méteres lépcső volt a fal síkjában. Az egy munkaszintes homlokzati állványt egyvonalban építették, ezáltal nem követte a falsíkban lévő eltérést, tehát az állványzat nem szabályosan volt kialakítva.

A szabálytalan állványzat | Forrás: OMMF

A szabálytalan állvány | Forrás: OMMF

A hatóság intézkedett

Az állvány belső oldalán, a fal felőli részen nem volt kialakítva megfelelő védelem a leesés ellen. Ennek következtében az egyik munkavállaló lezuhant a fal és az állvány közötti területen és súlyos sérüléseket  szenvedett. A munkavállaló nem viselt megfelelő leesés elleni védőeszközt. A munkavédelmi hatóság kiderítette, hogy az állvány szabálytalanul volt kialakítva, nem párhuzamosan a fal síkjával, és nem volt megfelelő kollektív védelem a leesés ellen. Azonnal felfüggesztették a munkavégzést a szabálytalanul kialakított állványon, emellett munkavédelmi bírságot is kiszabtak.

A munkabaleset elkerülhető lett volna, ha az állványt szabályszerűen építik fel, és a munkavállalók megfelelő leesés elleni védőeszközöket használnak. Fontos, hogy minden munkavégző megfelelően fel legyen készítve a munkafolyamatok során előforduló veszélyekre, és a szabályokat pontosan betartsák. 

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát
Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.
A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken
A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!
Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet
Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.
Súlyos munkabalesetet szenvedett egy 15 éves fiú egy kecskeméti vállalkozásnál
Szörnyű munkabaleset történt egy Kecskemét környékén lévő cégnél: egy 15 éves fiú mindkét kezét összepréselte egy munkagép. A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt azok ellen, akik felelősek a gyermek munkavállaló sérüléséért.