betöltés folyamatban...

Magas a nikkellel mérgezett munkavállalók száma

Az előző év foglalkozási egészségvédelmi helyzetének áttekintése fontos pillanat a munkavédelmi intézkedések és a munkahelyi egészségvédelem értékelése szempontjából. A munkavédelmi hatósághoz bejelentett foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek száma árnyalt képet fest az elmúlt év munkahelyi körülményeiről és az egészségvédelmi intézkedések hatékonyságáról.

Az elmúlt évben összesen 1,413 foglalkozási megbetegedés gyanúját jelentették be, míg 381 fokozott expozíciós esetet vizsgáltak ki, amelyek 371 munkavállalót érintettek. Fontos megérteni, hogy ezek a bejelentések és vizsgálatok az érintett munkavállalók egészségének védelme érdekében történtek.A 2023 évben bejelentett foglalkozási betegségeknél a gyanús esetek száma csökkent az előző évekhez képest, mely a koronavírus járvány csillapodásának köszönhető. mutatott (2022-ben 17 720, 2021. évben 20 815 esetet jelentettek).

Az ágazati bontásból látható, hogy az egészségügyi és szociális ellátás területéről érkezett a legtöbb bejelentés- az összes eset 87,1%-a. Ez részben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzések tömeges bejelentéseinek köszönhető, ami az egészségügyi dolgozók nagyobb expozíciójával járt együtt. Ugyanakkor észrevehető, hogy más ágazatokból is érkeztek jelentések, különösen az oktatási és nevelési intézményekből, ami rámutat az egészségvédelem széleskörű fontosságára.

A bejelentések döntő többsége (94,8%) biológiai kóroki tényezők által okozott foglalkozási megbetegedések gyanúja miatt érkezett, egyéb kóroki tényező miatt alig érkezett bejelentés, ahogy ezt az alábbi táblázat is mutatja.

Forrás: OMMF

Forrás: OMMF

A feldolgozóipar a leginkább érintett

A fokozott expozíciós esetek többsége, az összes eset 84,4%-a a feldolgozóiparban történt meg, ami rámutat az ipari munkahelyek speciális kockázataira és az ott dolgozók veszélyeztetettségére. A jelentési időszakban főként nikkel okozta a fokozott expozíciót a munkavállalók számára, ami az összes eset 81,1%-át tette ki. Emellett jelentős volt az ólom és vegyületei, szén-monoxid, kobalt, dimetilformamid, zaj, sztirol, toluol, metanol, sztirol, izopropil-alkohol, benzol és króm okozta fokozott expozíció is.

A bejelentett 381 esetből 10 munkavállalónál tapasztaltak egyszerre magasabb szintű expozíciót nikkel, kobalt és króm tekintetében, ami arra utal, hogy egyidejűleg több káros anyag is jelen volt a munkakörnyezetben. Érdekes megfigyelés, hogy 2022-höz képest a fokozott expozíciós esetek száma csökkent. 2022-ben összesen 419 esetet jelentettek, ami mutatja, hogy a munkahelyi egészségvédelem terén tett intézkedések eredményt hoztak. 

Összességében bár a foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek száma csökkent 2023-ban, továbbra is kiemelkedő fontosságú a munkahelyi egészségvédelem és az intézkedések hatékonyságának folyamatos értékelése. A megfelelő intézkedések és a szükséges erőforrások biztosítása hozzájárulhat a biztonságosabb munkakörnyezet kialakításához és a munkavállalók egészségének megőrzéséhez. Idén a vegyi anyagokat is ellenőrzik a hatóságok, ebben nagy segítség lehet a MUBI kémiai modulja, melyről bővebben itt olvashatunk.

Kapcsolódó cikkek

Szinte minden munkahelyen van veszélyes anyag - Így készüljön fel a 2024-es ellenőrzésekre!
Ahogy arról mi is beszámoltunk, megjelent a 2024-es országos munkavédelmi ellenőrzési terv, jövőre a veszélyes anyagokkal érintkező vállalkozások is számíthatnak hatósági ellenőrzésre. Érdemes elővigyázatosnak lenni és felülvizsgálni a munkavédelmi intézkedéseinket, hogy megfeleljünk a szigorúbb ellenőrzéseknek a következő évben.
Veszélyes anyagokkal dolgozik? Akkor ez a munkavédelmi változás Önre is vonatkozik
Új szabályok jöttek ki a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységekk kapcsolatban, a kötelező bejelentés menete változik 2023 év végétől.
Erre készülhetnek a vállalkozások a veszélyes anyagokra vonatkozó munkavédelmi ellenőrzésen
Már javában zajlik a kémiai biztonságra vonatkozó munkavédelmi ellenőrzés és egészen május 31.-ig várhatóak a hatóság munkatársai. Az OMMF kiadta az országos célvizsgálat ellenőrzési szempontjait, ezt foglaltuk össze új cikkünkben.
Idén éves ellenőrzési terve szerint a kémiai biztonságra is fókuszál a munkavédelemi hatóság – Hoztunk egy hatékony segítséget a követelmények betartásához!
Rengeteg megspórolt idő, kevesebb hibalehetőség a munkavédelmi vezetők számára, és a legfontosabb: biztonságosabb munkahely a munkavállalóknak. A Safeinfo Solutions Kft. szolgáltatása rendkívül megkönnyíti a vegyi anyagok adatainak a kezelését minden vállalkozás számára. Most a cég ügyvezetője, Bárczi István adott nekünk mélyebb betekintést a technológia részleteibe.