betöltés folyamatban...

Erre készülhetnek a vállalkozások a veszélyes anyagokra vonatkozó munkavédelmi ellenőrzésen

Már javában zajlik a kémiai biztonságra vonatkozó munkavédelmi ellenőrzés és egészen május 31.-ig várhatóak a hatóság munkatársai. Az OMMF kiadta az országos célvizsgálat ellenőrzési szempontjait, ezt foglaltuk össze új cikkünkben.

A munkavédelmi hatóság még év végén bejelentette, hogy átfogó országos ellenőrzést indít a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek terén. Az ellenőrzés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vegyi anyagok használatára és az új munkavédelmi jogszabályok által meghatározott expozíciós határértékek betartásának fontosságára.

Az április 1-jétől május 31-ig tartó időszakban várható vizsgálat kiemelt fontossággal bír, hiszen az Európai Unióban a rosszindulatú daganatos megbetegedések legfőbb okaként a munkahelyi veszélyes anyag expozíciót említik. 

Elsőként a munkahelyek általános követelményeit ellenőrzi a hatóság, többek között felmérik a higiénés körülményeket, a közlekedési útvonalak biztonságát, a pihenőhelyiségek állapotát és azt is, hogy rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyag használata esetén, elegendő számú szociális helyiség, fekete-fehér rendszerű öltöző-mosdó-zuhanyzó áll-e rendelkezésre.

Ezt követően a munkahelyi folyamatok kerülnek górcső alá, ezen belül főként a veszélyes anyagok kötelező dokumentációjának ellenőrzése. Azt is megnézik, hogy a munkavégzés során keletkezett por és egyéb szennyező anyag elszívása biztosított-e, illetve hogy a munkáltató megfelelő helyen és módon tárolja-e a veszélyes anyagokat. A vizsgálat része továbbá a figyelmeztető és biztonsági jelzések kihelyezésének, és a beszállással végzett munka körülményeinek ellenőrzése.

Munkaegészségügyi szempontból felmérik, hogy a A BEM (biológiai expozíciós mutató) köteles vegyi anyagok esetén az előírt vizsgálatokat elvégezték-e és hogy a munkáltató biztosítja-e az expozíciónak megfelelő egyéni védőeszközt. Megvizsgálják a veszélyes anyagok valamint a hulladék  kezelésére, tárolására, elszállítására vonatkozó munkafolyamatokat is.

Mint minden munkaügyi ellenőrzésen, itt is várható a kötelező munkavédelmi dokumentációk széleskörű ellenőrzése. A vegyi anyagoknál ez a biztonsági adatlapokat, az expozíciós nyilvántartást, az orvosi alkalmassái vizsgálat rendjét meghatározó írásos dokumentumot, a munkahelyen előforduló veszélyes anyagokkal kapcsolatos baleset, üzemzavar és veszélyhelyzet kezelésére megfelelő intézkedési és mentési tervet, az egyéni védőeszközök írásbeli juttatási rendjét, kockázatelemzéseket - különös tekintettel a kémiai kockázatelemzésre. 

Végül a munkahelyen használt gépekre is kitér a vizsgálat, többek között hogy rendelkeznek-e magyar nyelvű üzemeltetési dokumentációval (gépkönyv, kezelési utasítás) és hogy a veszélyes gépek és technológiák időszakos biztonsági felülvizsgálatát elvégezték-e.

Amint látható a munkavédelmi ellenőrzés a vállalkozási tevékenység szinte minden szegmensére kiterjed. Ez rengeteg adatot, dokumentumot és információt igényel, amit a MUBI rendszerében egy helyen, átláthatóan, digitális formában tárolhat és egy pillanat alatt ki is keresheti a munkavédelmi hatóság által kért iratot. Kipróbálható élesben most díjmentesen, itt pedig bővebb leírást talál a munkavédelmi teendőket megkönnyítő szoftverről.  

Cikkünkben az ellenőrzésnek csak néhány támpontja szerepel, a részletes szempontrendszer itt érhető el

Kapcsolódó cikkek

Szinte minden munkahelyen van veszélyes anyag - Így készüljön fel a 2024-es ellenőrzésekre!
Ahogy arról mi is beszámoltunk, megjelent a 2024-es országos munkavédelmi ellenőrzési terv, jövőre a veszélyes anyagokkal érintkező vállalkozások is számíthatnak hatósági ellenőrzésre. Érdemes elővigyázatosnak lenni és felülvizsgálni a munkavédelmi intézkedéseinket, hogy megfeleljünk a szigorúbb ellenőrzéseknek a következő évben.
Veszélyes anyagokkal dolgozik? Akkor ez a munkavédelmi változás Önre is vonatkozik
Új szabályok jöttek ki a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységekk kapcsolatban, a kötelező bejelentés menete változik 2023 év végétől.
Idén éves ellenőrzési terve szerint a kémiai biztonságra is fókuszál a munkavédelemi hatóság – Hoztunk egy hatékony segítséget a követelmények betartásához!
Rengeteg megspórolt idő, kevesebb hibalehetőség a munkavédelmi vezetők számára, és a legfontosabb: biztonságosabb munkahely a munkavállalóknak. A Safeinfo Solutions Kft. szolgáltatása rendkívül megkönnyíti a vegyi anyagok adatainak a kezelését minden vállalkozás számára. Most a cég ügyvezetője, Bárczi István adott nekünk mélyebb betekintést a technológia részleteibe.
Magas a nikkellel mérgezett munkavállalók száma
Az előző év foglalkozási egészségvédelmi helyzetének áttekintése fontos pillanat a munkavédelmi intézkedések és a munkahelyi egészségvédelem értékelése szempontjából. A munkavédelmi hatósághoz bejelentett foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek száma árnyalt képet fest az elmúlt év munkahelyi körülményeiről és az egészségvédelmi intézkedések hatékonyságáról.