betöltés folyamatban...

A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél talált szabálytalanságot a Munkavédelmi Hatóság tavaly

A munkavédelmi hatóság tavaly sem pihent – 2023-ban is szigorú ellenőrzéseket hajtott végre azért, hogy biztosítsa a munkavállalók egészségét és biztonságát. Nézzük a tavalyi év számait.

Munkavédelmi ellenőrzések 2023-ban

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség weboldalán már fent van a jelentés a tavalyi év munkavédelmi ellenőrzéseiről. Ebben a cikkben összefoglaltuk a jelentés legfontosabb részeit. 

Az ellenőrzések 8,072 munkáltatót érintettek 2023-ban, és sajnos azt tapasztalták, hogy a munkavédelmi szabálytalanságok aránya továbbra is magas. A vizsgált munkáltatók 72,5%-ánál állapítottak meg szabálytalanságot, ami hasonló arány, mint az előző évben. A kormánytisztviselők 187,255 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és 52,8%-nál, azaz több, mint a felénél találtak valamilyen szabálytalanságot.

A munkavédelmi ellenőrzések fókuszát azok az ágazatok képezték, ahol a munkavállalók egészségének és biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb. Kiemelt ágazatok közé tartozott a mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar és építőipar. Ezekben az ágazatokban összesen 5,407 ellenőrzés történt, ami az összes ellenőrzés több mint 66%-át teszi ki.

Mennyi az annyi?

Az ellenőrzések eredményeként összesen 10,927 munkavédelmi döntés született, de ebből csak 429 esetben alkalmaztak munkavédelmi bírságot. A kiszabott összegek 2023-ban: munkavédelmi bírság 249 734 850 Ft, közigazgatási bírság 1 390 000 Ft és eljárási bírság 8 495 000 Ft, tehát körülbelül 260 millió Ft összegben szabtak ki bírságot a hatóságok a tavalyi év során.

Az azonnali intézkedéseket (munkavégzéstől való eltiltás, használat felfüggesztése) 4,686 alkalommal rendelték el, míg 5,718 esetben kötelezték a munkáltatókat a hiányosságok megszüntetésére. Az összes döntésből csak 4,8% vont maga után pénzbeli szankciót. A 539 utóellenőrzésből 53 esetben nem hajtották végre az előírt intézkedéseket, ami eljárási bírságok kiszabásához vezetett összességében 7,455,000 forint értékben.

A 2023. évi munkavédelmi hatósági ellenőrzések eredményei rávilágítanak arra, hogy bár szükség van a szigorú ellenőrzésekre, a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt együtt kell működniük a biztonságos munkakörnyezet megteremtése érdekében. Minden vállalkozásnak segíthet ebben a MUBI, amivel egy kézben tarthatja összes munkavédelmi teendőjét. Bővebben a rendszerről itt tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.