betöltés folyamatban...

Hírek

Ebben az iparágban találták a legtöbb súlyos munkavédelmi kihágást tavaly
A Munkavédelmi Hatóság 2023-as vizsgálatainak eredménye alapján az építőiparban volt a legtöbb súlyos jogsértés, de a feldolgozóipar, a gépipar és a mezőgazdaság területe is bővelkedik hasonló kihágásokban. 
Az építőiparban vannak a legnagyobb gondok munkabiztonsági területen
Legalábbis ezt mutatják a 2023-as hatósági ellenőrzések adatai. A másik kiemelt figyelmet igénylő terület a villamos berendezések biztonsági hiányosságai a munkahelyeken, ezzel is nagy százalékban találkoztak a munkavédelmi szakemberek tavaly.
Hiányos kockázatértékelés, elmaradt munkavédelmi oktatás - Kiemelt jogsértések 2023-ban
Átnéztük az elmúlt év hatósági ellenőrzésének eredményeit, a jelentés külön részt szentel a kiemelt intézkedéseknek. Ezek olyan eseteket jelölnek, amikor a munkáltató jelentősen veszélyezteti alkalmazottainak biztonságát és egészségét.
Ezek voltak a leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságok tavaly
A Munkavédelmi Hatóság kiadta a 2023-as év ellenőrzéseire vonatkozó összefoglalóját. A tavalyi év tapasztalatai alapján, megvizsgálva a leggyakoribb szabálytalanságokat érdekes betekintést nyerhetünk abba, hogy munkavédelmi intézkedések mely területein van szükség nagyobb figyelemre és fejlesztésre.
Új helyre költözött a Munkavédelmi és Foglalkoztatási Felügyelet honlapja
Március elejétől egy új weboldalon tudunk tájékozódni a munkavédelem legfrissebb híreiről és információról.
A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél talált szabálytalanságot a Munkavédelmi Hatóság tavaly
A munkavédelmi hatóság tavaly sem pihent – 2023-ban is szigorú ellenőrzéseket hajtott végre azért, hogy biztosítsa a munkavállalók egészségét és biztonságát. Nézzük a tavalyi év számait.
Jelentősen megnövekednek a munkavédelmi bírságok
Egy új kormányrendelet határozza meg a néhol duplájára emelkedő összegeket.
Garantált biztonság és hatékonyság – Projektvezetés és intézkedések nyomon követése a MUBI segítségével
Mit szólna hozzá, ha búcsút inthetne a papírhalmoknak, ha lenne egy pontos és hatékony munkavédelmi segéde, aki minden fontos információt észben tart, emlékezteti, ha bármilyen teendője akad, A MUBI munkavédelmi rendszer - Intézkedések nyomon követése modulja jelentkezik a feladatra!
Végre itt a rendszer, amivel pofonegyszerű az ISO szabványok kezelése
Az ISO 45001 és az ISO 9001 két különböző nemzetközi szabvány, amelyek a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, illetve a minőségirányítás területét célozzák meg. Ma a minőségügyi világnap alkalmából bemutatjuk, pontosan mit jelentenek a szabványok és hogyan segíthet a MUBI a kezelésükben.  
Rendben szeretné tudni vállalkozása munkavédelmi papírjait? Ismerje meg a MUBI Munkabiztonsági dokumentumok modulját!
A MUBI rendszere 7 alapmodulból áll, mindegyik a munkabiztonsági követelményeknek történő megfelelést segíti elő. A rendszer könnyen használható, gyakorlatias megoldást kínál, és segít elkerülni a baleseteket, bírságokat, valamint minimalizálni a hibalehetőségeket. Ebben a cikksorozatban bemutatjuk külön-külön az egyes modulok funkcióját.
Munkavédelmi fronton is számos változást hoz az állam működését egyszerűsítő törvény
Elsősorban a vállalkozások adminisztrációs terhének csökkentése a célja annak a törvénynek, amit szerdán hagyott jóvá az Országgyűlés. Az állami működés egyszerűsítésére irányuló törvény több mint 70 különböző jogszabályt módosít, ideértve az adózási előírásokat és a munkavédelmi törvényt is.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.