betöltés folyamatban...

Ezek voltak a leggyakoribb munkavédelmi szabálytalanságok tavaly

A Munkavédelmi Hatóság kiadta a 2023-as év ellenőrzéseire vonatkozó összefoglalóját. A tavalyi év tapasztalatai alapján, megvizsgálva a leggyakoribb szabálytalanságokat érdekes betekintést nyerhetünk abba, hogy munkavédelmi intézkedések mely területein van szükség nagyobb figyelemre és fejlesztésre.

Az adatok szerint a leggyakoribb munkáltatói mulasztások között kiemelt szerepet kapnak az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai hiányosságok, mint például a védőburkolatok vagy a biztonsági berendezések hiánya. Ezek a mulasztások 6,8%-át teszik ki az összes intézkedésnek, ami kiemelt figyelmet igényel mind a munkaadók, mind a hatóságok részéről.

A második leggyakoribb ok a munkaeszközökkel kapcsolatos szabálytalanságok, ideértve azok nem megfelelő állapotát vagy karbantartásának hiányát. Ezek az esetek 12,9%-át teszik ki az összes hatósági intézkedésnek. Fontos kiemelni az emelőgépekkel kapcsolatos szabályszegéseket, melyek az összes szabálytalanság 3,2%-át teszik ki.

A harmadik leggyakoribb problémakör a villamos berendezések érintésvédelmi hiányosságai, melyek a hatósági intézkedések 8,5%-áért felelősek. Ezek a szabálytalanságok komoly veszélyt jelenthetnek a munkavállalókra és az egész munkahelyi környezetre nézve.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos szabálytalanságok, beleértve a tárolásra, szállításra és feldolgozásra vonatkozó szabályok megszegését, az intézkedések 7,3%-áért felelősek.

Fontos még kiemelni az egyéni védőeszközök használatával és biztosításával kapcsolatos szabálytalanságokat, ezzel 4,6%-ban találkoztak a munkavédelmi ellenőrök.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján világossá válik, hogy a munkavédelmi területen még mindig számos kihívás áll fenn, melyekre hatékony intézkedéseket kell kidolgozni és végrehajtani. A munkavédelmi hivataloknak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt fontos szerepük van abban, hogy biztonságosabbá tegyék a munkahelyeket és megelőzzék a baleseteket és sérüléseket.

A MUBI munkavédelmi rendszer segítségével Ön munkáltatóként jelentősen hozzájárulhat vállalkozása biztonságához és a jogszabályoknak való megfeleléshez. Bővebben a MUBI-ról itt olvashat és ki is próbálhatja teljesen ingyen ide kattintva!

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.