betöltés folyamatban...

Egyre többen nyújtanak be panaszt munkáltatójukról a hatóságoknak

Érdekes megfigyelni, hogy míg a közérdekű bejelentések főként a munkavégzés körülményeivel és általános higiéniával kapcsolatosak, addig a panaszok leginkább a balesetek és foglalkozási betegségek témakörében merültek fel.

A Munkavédelmi Hatóság tavalyi éves jelentése alapján összesen 944 közérdekű bejelentés és 127 panasz érkezett az ország minden részéről hozzájuk. A legtöbb bejelentés a munkahely kialakításával, a munkavégzés körülményeivel, általános higiénés kérdésekkel és munkaszervezéssel kapcsolatos volt. Ezt követték az egyéni védőeszközök és személyi feltételekkel kapcsolatos bejelentések. 

A panaszok túlnyomó többségét általában olyan munkavállalók tették, akik balesetet szenvedtek vagy foglalkozási betegséggel küzdöttek. Ezek az emberek gyakran sérelmezték a munkáltató intézkedéseit vagy mulasztásait a balesetek bejelentésével és kivizsgálásával kapcsolatban, valamint hiányolták a foglalkozási megbetegedések vagy magas expozíciós szintek bejelentését. Ez a tendencia azt mutatja, hogy az emberek egyre tudatosabbak a munkavédelem terén, és egyre inkább felismerik a munkáltatóik felelősségét az őket ért balesetek és egészségkárosodások tekintetében.

Forrás: MVFF

A panaszok többsége az építőipar, a feldolgozóipar, a kereskedelem és a vendéglátás területéről érkezett, főként magánszemélyektől (majdnem 90%). Fontos megemlíteni, hogy az anonim bejelentések is nagy számban érkeztek - 26% - és ezek gyakran valós munkavédelmi problémákat vetettek fel. A bejelentések többsége részben megalapozottnak bizonyult, és az ellenőrzések során gyakran találtak más hiányosságokat is.

A bejelentésken és panaszon alapuló eljárások eredményeként összesen 1026 munkavédelmi döntés született, és számos intézkedésre került sor, ideértve az azonnali intézkedéseket, a figyelmeztetéseket és a pénzbírságokat is. 56 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot, összesen 32 748 300 Ft értékben.

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.