betöltés folyamatban...

Az építőiparban vannak a legnagyobb gondok munkabiztonsági területen

Legalábbis ezt mutatják a 2023-as hatósági ellenőrzések adatai. A másik kiemelt figyelmet igénylő terület a villamos berendezések biztonsági hiányosságai a munkahelyeken, ezzel is nagy százalékban találkoztak a munkavédelmi szakemberek tavaly.

Fontosnak tartjuk a munkavédelmi vizsgálatok eredményeinek bemutatását, hiszen ezek alapján áttekinthetjük, hogy mely területeken merültek fel a leggyakoribb problémák és milyen intézkedésekre volt szükség azok kezeléséhez, ez pedig remek alkalom a tanulásra és a fejlődésre minden vállalkozás munkabiztonságának szempontjából.

A 2023-as adatokból kiderül, hogy a hatóságok 13 355 esetben kényszerültek munkabiztonsági intézkedésre, ennek 22,7%-a tartozott a kiemelt kategóriába. Ezek közül a legnagyobb arányban (37%) a villamos berendezések érintésvédelmi hiányosságai miatt történt intézkedés. Gyakran előfordult, hogy a villamos kapcsolók vagy elosztószekrények burkolata hiányos volt, ami potenciális veszélyforrást jelentett. 

Olyan problémával is találkoztak, hogy a csatlakozó aljzatok nem megfelelően vannak rögzítve, ezáltal lehetővé téve a villamosan vezető részek hozzáférhetőségét. Por vagy nedvesség hatása alatt nem az előírt védettségi szinttel rendelkező csatlakozó aljzatokat alkalmaztak több esetben.

A munkaeszközök biztonságtechnikai hiányosságai miatti intézkedések a kiemelt területek között szerepeltek, az összes intézkedés 30%-át kitevő aránnyal. Ide tartozott például a gépek védőburkolatának hiánya vagy a vészleállító kapcsolók nem megfelelő kialakítása, melyek potenciális balesetveszélyt jelentettek.

A be- és leesés veszélye miatt tett intézkedések is jelentős részt képeztek az összes intézkedés közül (25%). Különösen az építési munkaterületeken voltak gyakoriak, ahol a megfelelő védőeszközök hiánya vagy a munkaterületek nem megfelelő biztosítása okozott problémákat.

A munkabalesetek nem megfelelő kivizsgálása és bejelentése miatt tett intézkedések aránya viszonylag alacsony volt (3%), azonban fontos kiemelni a helyes eljárások betartásának jelentőségét a balesetek megelőzése és kezelése érdekében. Az omlási veszélyek miatti intézkedések aránya alacsonynak tűnik (1%), azonban ezeknek a szabálytalanságoknak a súlyos következményei miatt kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk.

Az itt közölt adatok alapján a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt fontos felismerni és kezelni a munkabiztonsági kockázatokat, hogy mindenki biztonságban és egészségben tudhassa magát a munkahelyén.

Korábbi cikkünkben a kiemelt munkavédelmi jogsértéseket tekintettük át. Az OMMF teljes 2023-as jelentése pedig itt elérhető.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.