betöltés folyamatban...

Megjelent a munkavédelmi hatóság 2022-es foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésekről szóló tájékoztatója!

A 2021-es évhez képest növekedésről számoltak be a szabálytalan munkáltatók arányában.

Nézzük a főbb számokat: 
- a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 13 889 munkáltatót ellenőrzött, a foglalkoztatók 71 %-nál (9918 db) tárt fel munkaügyi jogsértéseket 
az ellenőrzés alá vont munkavállalók (46 632 fő62 %-át érintették a jogsértések. 
 

A legtipikusabb jogsértés az idei évben is a feketefoglalkoztatás volt és 2021-hez képest a 2022. évben nőtt a feketefoglalkoztatás aránya. Ez számszerűsítve a vizsgálatokkal érintett munkavállalók 17,32 %-át tette ki (8 077 fő). Az idei évben is az építőipar adta az ágazatok közül az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 51 %- át (4 148 fő). 

Pozitívan semmiképpen sem értékelhető, hogy az építőipar területén a 2022-ben végzett ellenőrzések alapján a munkavállalók több mint 1/3 része feketén dolgozik. További érintett szektorok többek között a vendéglátás, a kereskedelem, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a személy- és vagyonvédelem. 
A feketefoglalkoztatással kapcsolatosan továbbra is megállapítható, hogy a bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, mely mind klasszikus munkaviszony, mind egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül előfordul. 

A hatóság munkatársai sokszor tapasztalták hogy a munkáltatók kivárnak a bejelentés megtételével, bíznak az ellenőrzések elmaradásában. Miközben minden elő van készítve, hisz az ellenőrzés megkezdését követő rövid időn belül be is jelentik az ellenőrzés napjára a munkavállalót, ezzel mintegy elismerve a szabálytalanságot. 

A bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatban a munkáltatói hivatkozások közül még mindig az „adminisztrációs hiba”, a „könyvelő mulasztása”, a „próbamunka”, és az „első munkanap” kifogások a legjellemzőbbek. Szintén többször hivatkoznak internetkapcsolattal összefüggő problémára a bejelentés elmulasztásának okaként. Az ilyen esetekben a hatóság felhívja a munkáltatók figyelmét arra, hogy más módon is teljesíthető a bejelentést. 

A részletes tájékoztató anyag megtalálható az http://www.ommf.gov.hu- oldalon. 

Az ehhez tartozó ellenőrzések a legváratalanabb pillanatban történnek. Nem érdemes kockáztatni, hiszen a bírság mellett a vállalkozása nagyobb valószínűséggel számíthat a későbbiekben további ellenőrzésekre.  A MUBI rendszerében egyszerűen kezelheti a munkavállalóival kapcsolatos munkaügyi dokumentumokat. Próbálja ki 30 napig díjmentesen!

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.