betöltés folyamatban...

Fontos jogok, amelyek a törvény szerint minden munkavállalót megilletnek

Az Emberi Jogok Világnapja alkalmából vessünk egy pillantást a munkavállalók jogaira, melyek az alapját képezik az egészséges, tisztességes munkakapcsolatoknak. Mert a munkavállalók jogai nem csupán száraz jogszövegek, hanem egy olyan alapvető érték, amely az egész társadalmat formálja és építi.

Az Emberi Jogok Világnapján különleges tekintettel vessünk egy pillantást a munkavállalók jogaira, amelyek a munkahelyeken való egészséges és tisztességes munkavégzés alapját képezik. Röviden és érthetően áttekintjük ezeket a jogokat, miközben bemutatjuk, hogyan segíthet a MUBI munkavédelmi rendszer azoknak a kötelezettségeknek a teljesítésében, amelyeket a munkáltatók vállalnak a munkavállalók védelméért.

Munkavállalók alapvető jogai

  • Munkaszerződés: A munkavállalók jogai a munkaszerződés létrejöttével kezdődnek. Az írásba foglalt megállapodások rögzítik a munkakörülményeket, a fizetést, és a munkaviszony részleteit, jogi védelmet nyújtva ezzel mindkét fél számára.
  • Méltányos fizetés: Az igényes munkaért méltányos jutalom jár. A munkavállalók jogosultak arra, hogy a munkájuk mértékével arányos fizetést kapjanak, biztosítva ezzel a tisztességes bánásmódot.
  • Munkaidő és pihenőidő: A munkavállalók jogos igénye, hogy a törvényes munkaidő keretein belül dolgozhassanak, törvény írja elő a kötelező pihenőidő megadását. Ez a szabályozás a kiegyensúlyozott élet és hatékony munkavégzés záloga.
  • Szabadság és pihenőnapok: A munkavállalóknak joga van rendszeres szabadságokhoz, amelyek lehetőséget teremtenek a pihenésre, feltöltődésre, és a személyes életükhöz való visszatérésre.
  • Diszkriminációmentesség: Az etnikai hovatartozás, vallás, nem, életkor, vagy egyéb személyes jellemzők alapján történő diszkrimináció elfogadhatatlan. A munkavállalóknak joga van a tisztességes bánásmódhoz minden körülmények között.
  • Szakszervezeti tagság: A szakszervezetekben való tagság lehetőséget ad a munkavállalóknak, hogy együtt lépjenek fel az érdekeikért, és követeléseik érvényre juttatásáért.
  • Tájékoztatás és konzultáció: A munkavállalóknak joguk van tájékoztatást kapni a munkahelyi ügyekről, és részt venni a döntéshozatalban. Az aktív részvétel hozzájárul a munkahelyi demokráciához és az együttműködéshez.
  • Megfelelő bánásmód: A munkavállalóknak joguk van ahhoz, hogy minden körülmények között méltósággal és tiszteletteljesen kezeéljék őket. A szexuális vagy verbális zaklatás elfogadhatatlan, és a megfelelő jogi lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy mindenki biztonságban érezze magát.
  • Biztonság és egészségvédelem: Az élet és egészség védelme alapvető jog, mely minden munkavállalót megillet. A biztonságos munkakörnyezet és a megfelelő védőintézkedések alkalmazása kulcsfontosságú az egészséges munkavégzéshez. A munkáltató felelőssége, hogy megteremtse ezt a munkavállalók számára. 

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményei számos jogot és kötelezettséget foglalnak magukban mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára. Munkaeszközök, veszélyes anyagok, és az emberi tényezők megfelelő kezelése, valamint a rendszeres oktatás mind kulcsfontosságú elemei ennek a rendszernek.

Hogyan segíthet a MUBI?

 

A MUBI munkavédelmi rendszer nem csupán egy szoftver, hanem egy teljes körű megoldás a munkavédelmi kötelezettségek hatékony kezelésére. Minden adatot - legyen az bármilyen dokumentum például kockázatértékelés, biztonsági adatlap, munkaszerződés, jegyzőkönyv - egy helyen átláthatóan rendszerez. A MUBI segít a munkáltatónak a munkavédelmi feladatok ellátásában, az automatikus értesítések pedig azok folyamatos ellenőrzésében és a hiányosságok azonnali kijavításában.

A MUBI rendszer segítségével a munkáltató könnyen felmérheti a kockázatokat, biztosítva ezzel, hogy a munkavállalók az egészségüket és biztonságukat nem veszélyeztető környezetben dolgozhassanak. Az előírt védőeszközök rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával a rendszer hozzájárul a munkahelyi biztonság fenntartásához. Teljesen érthető, ha kirpóbálná a döntés előtt, ezt most meg is teheti teljesen ingyen ide kattinva!

Források: HR Portál, Állás Óriás

 

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.