betöltés folyamatban...

Veszélyben vannak a céges adataim? - Munkavédelem a kibertérben

A számítógépes biztonság napja november 30. 1988 óta hívjuk fel a figyelmet ezen a napon arra, hogy a számítógépeken potencionális biztonsági rések lehetnek és fontos, hogy meg tudjuk őket védeni a behatolásokkal szemben. Ez a 21. századi munkavégzés, a távmunkák és home office-ok korában kifejezetten nagy munkavédelmi kockázatot is jelent.

A távoli munkavégzés leggyakoribb fenyegetései

  1. A nem megfelelően védett eszközök használata: A digitális fenyegetések elleni hatékony védelem érdekében elengedhetetlen, hogy a munkavállalók naprakész vírusirtó szoftvereket és operációs rendszereket alkalmazzanak, valamint szorgalmazzák a titkosítási megoldások használatát.
  2. Biztonságos wifi hiánya: A számítógépek és eszközök biztonságos használata érdekében fontos, hogy a felhasználók olyan wifi hálózatokat válasszanak, amelyek megfelelően védettek és jelszóval védettek, ezzel minimalizálva a potenciális kibertámadások és adatlopások kockázatát.
  3. Adathalászat és internetes dezinformációk: Az adathalászat és az internetes dezinformációk elleni hatékony védelem érdekében elengedhetetlen a dolgozók tudatosságának növelése. Az online képzések kiemelten fontosak a digitális környezetben való biztonságos navigáció és az álhírek felismerése terén.
  4. Multifaktoros azonosítás hiánya: A multifaktoros azonosítás olyan biztonsági megoldás, amely többféle azonosítási tényezőt igényel a felhasználó azonosításához és hitelesítéséhez. Ezáltal a hagyományos jelszó használatát kiegészítik más adatok, okostelefonos alkalmazások, vagy éppen egy kódgenerátor által létrehozott egyszer használatos kód. Célja a biztonsági rések csökkentése, mivel a támadóknak nemcsak a jelszót, hanem egyidejűleg másik azonosítási tényezőt is szükséges lenne kifürkészniük, ami bonyolultabbá teszi a hozzáférést. Ezzel a módszerrel növelhető a vállalati rendszerek és munkavállalók felhasználói fiókjának biztonsága.
  5. Céges dokumentumok otthoni tárolása: Home office esetén előfordulhat, hogy vállalati dokumentumokat kell hazavinnünk. Érdemes szabályzatot készíteni arra, hogyan és hol tároljuk ezeket, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Az egyértelmű szabályokkal minimalizálhatóak az adatbiztonsági kockázatok. Használjunk megbízható eszközöket és rendszereket. A MUBI is jó megoldás, mivel minden munkavédelmi iratot egy helyen, egy felhő alapú rendszerben tárol és bárhonnan azonnal hozzáférhető a munkavállalók számára. (Itt kipróbálható díjmentesen.)
  6. Érzékeny dokumentumok ellopása/elvesztése: Rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot, ha mégis elveszne vagy megsérülne egy-egy fontos irat. Így ha baj van, gyorsan helyreállítható a dolog. Akár egy biztonságos, külön adathordozón is tárolhatóak a fontos fájlok.
  7. Tartalék eszközök és informatikai biztonsági személyzet hiánya: A tartalék eszközök hiánya esetén üzletmenet folytonossági terveket kell kidolgozni, amelyek megoldásokat kínálnak az áramszünetek és internetkapcsolat problémáira. A másik fontos tényező a hiányzó informatikai biztonsági személyzet, ami ellensúlyozható a folyamatos elérhetőség biztosításával számukra. A rendszeres tájékoztatás és oktatás kulcsfontosságú a munkavállalók felé, hogy megértsék a személyes adatok és üzleti titkok védelmének fontosságát.
  8. Home office szabályzat hiánya: Megoldásként kidolgozhatunk ilyen irányú szabályzatokat, és alternatív forgatókönyveket. Az összességében hatékony védelem érdekében a szervezettség és szabályozás kiemelten fontos. Kidolgozott távmunka folyamatok és szabályzatok segíthetnek minimalizálni a kockázatokat.
  9. Információbiztonsági követelmények: Az információbiztonsági követelményeknek való megfelelés érdekében fontos az eszközök rendszeres frissítése és a minimumkövetelmények meghatározása. A munkavállalók tudatosságának növelése érdekében pedig online képzéseket alkalmazhatunk az adatvédelem és információbiztonság terén.
  10. Munkavállalók ellenőrzésének hiánya: Az ellenőrzés során külön figyelmet kell fordítani az adatvédelmi és munkajogi szempontokra. Visszaélés esetén az incidens jelentése az adatvédelmi hatóságoknak elengedhetetlen, és a hatékony kommunikáció az érintettek felé segít megőrizni a bizalmat az ügy kezelése során.

A vállalatoknak érdemes ezeket a lépéseket követniük a távoli munkavégzés során, hogy biztosítsák az adatvédelem és információbiztonság magas szintjét. Az elővigyázatosság és a megelőzés kulcsfontosságú a kibertér veszélyeivel szembeni védelemben. Ne hagyjuk figyelmen kívül az adatok védelmét, mert az a vállalkozások hosszú távú sikere szempontjából is kulcsfontosságú lehet.

Forrás: Itt.

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.