betöltés folyamatban...

Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról

A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) a munkaviszonyra vonatkozó általános szabályokhoz képest eltérő, a munkáltatókra nézve szigorúbb követelményeket támaszt a foglalkoztatottak védett csoportjainak (nők, fiatalkorúak, megváltozott munkaképességűek, cselekvőképtelen munkavállalók) alkalmazási, illetve munkavégzési körülményeit illetően.

A hazai munkajogi szabályozás a várandós, a kisgyermekes anyák jogait és a gyermekét egyedül nevelő munkavál- lalók jogait és munkahelyi biztonságát védi, illetve a munkahelyi és családi kötelezettségek összehangolását támo- gatja. Számos garanciális szabály biztosítja e munkavállalói kör védelmét, a megfelelő foglalkoztatási feltételeket a munkáltató köteles biztosítani.

A részletes tájékoztató anyagot ide kattintva tudja megtekinteni vagy letölteni.

 

Forrás: http://www.ommf.gov.hu/

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.
Megjelent a munkavédelmi hatóság 2022-es foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésekről szóló tájékoztatója!
A 2021-es évhez képest növekedésről számoltak be a szabálytalan munkáltatók arányában.