betöltés folyamatban...

Hiányos kockázatértékelés, elmaradt munkavédelmi oktatás - Kiemelt jogsértések 2023-ban

Átnéztük az elmúlt év hatósági ellenőrzésének eredményeit, a jelentés külön részt szentel a kiemelt intézkedéseknek. Ezek olyan eseteket jelölnek, amikor a munkáltató jelentősen veszélyezteti alkalmazottainak biztonságát és egészségét.

A jelentés szerint tavaly összesen 45,404 intézkedés történt, amelyek közül 53.7%-a, azaz 24,401 eset tartozott a kiemelt intézkedések kategóriájába. Ezen belül 13,220 munkavédelmi, 10,329 munkabiztonsági és 852 munkaegészségügyi intézkedésre volt szükség. Ebben a cikkben a leggyakoribb munkavédelmi kihágásokat tekintjük át.

Az adatok alapján a kiemelt munkavédelmi problémák között szerepelnek a veszélyes anyagokkal kapcsolatos kihágások. Ezek az intézkedések részben a szabálytalan anyagfelhasználás és -tárolás, valamint a hiányos kockázatértékelések miatt történnek. Különösen aggasztó, hogy a kockázatértékelések gyakran nem követik az alkalmazott veszélyes anyagok változásait, és az új anyagokhoz kapcsolódó kockázatértékelés elmarad. További rendszeres szabálytalanság, hogy a kockázatértékelések a szükséges munkahigiénés vizsgálatok (légszennyezettség mérések) nélkül történnek.

A második leggyakoribb probléma a munkavédelmi ismeretek hiánya, az esetek 15%-ában találkoztak vele az ellenőrök. Ami a munkavédelmi oktatás elmaradása vagy hiányos volta miatt következik be. Ez komoly aggodalomra ad okot, mivel a munkavédelmi oktatás elmulasztása növeli a munkavállalók sérülésének és baleseteinek kockázatát. A legtöbb esetben a munkáltatók nem gondoskodnak a munkavédelmi oktatás ismételt elvégzéséről olyan esetben, ha a dolgozó szabálytalan munkavégzését észlelik.

Az emelőgépekkel kapcsolatos intézkedések is kiemelt figyelmet igényelnek, a kiemelt intézkedések 13%-ban ezekkel összefüggésben történtek. Gyakran előfordult az emelőgépek szabálytalan használata vagy karbantartásának elmulasztása, amelyek súlyos balesetekhez vezethetnek. A jelentés beszámol olyan esetről is, amikor előírt dokumentumok (például az emelőgép napló vagy a darukönyv) hiányoztak vagy nem megfelelően vezették azokat.

Fontos megjegyezni, hogy a munkaköri alkalmassági vizsgálatok elmaradása és az egyéni védőeszközök hiánya is komoly problémát jelentenek a tavalyi év tapasztalatai alapján. Ezek az intézkedések kulcsfontosságúak a munkavállalók biztonságának és egészségének védelmében, és azok hiánya jelentős munkavédelmi kockázatot jelenthet.  

A munkáltatók általában rövid távú (helyettesítéssel végzett) munkavégzés esetén hajlamosak elmulasztani az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot, vagy úgy gondolják, hogy elegendő, ha a vizsgálatot az alkalmazott munkába állása után végeztetik el, de ez törvényellenes.

.A legtöbb kiemelt munkavédelmi intézkedés a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységgel kapcsolatban történt (25%) és idén a hatósági ellenőrzések épp erre a területre terjednek ki, ezért érdemes a vállalkozásunkban rendbe tenni ezt a területet. a MUBI kémiai biztonságok moduljával ez egyszerű lesz. Ezzel a cikkünkkel pedig abban szeretnénk segíteni, hogy hogyan készülhet fel hatékonyan az ellenőrzésre.

A következő cikkben részletesen áttekintjük a munkabiztonsági és munkaegészségügyi szektorban tapasztalt kihágásokat is.

Forrás: MVFF

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.