betöltés folyamatban...

A bolygónak szüksége van ránk! - 5 hatékony módszer a környezettudatos munkahely megteremtéséhez

A Földnek nincs több ideje, most kell cselekednünk. Fedezd fel, hogyan alakíthatod át munkahelyedet egy zöldebb, hatékonyabb és környezetbarátabb térre. Cikkünk segít a változás megvalósításában!

A világ légköre a 19. század óta körülbelül 1,1 Celsius-fokkal melegedett fel. Az ENSZ legutóbbi jelentése arra a következtetésre jutott, hogy az utóbbi időben az emberek annyi szén-dioxidot és más üvegházhatású gázt juttattak a légkörbe, hogy a felmelegedés legalább a század közepéig folytatódni fog, még akkor is, ha a nemzetek már ma lépéseket tesznek a kibocsátás jelentős csökkentése érdekében.

Ez azt jelenti, hogy a világban jelenleg észrevehető hatások – például szélsőséges aszályok, katasztrofális felhőszakadások és áradások –  folytatódni fognak még legalább a következő 30 évben. 

Az ENSZ klímavédelmi szakemberei kiemelik, hogy a változások nagyon felgyorsultak az iparosodás óta. A légkör szén-dioxid-koncentrációja például nagyobb jelenleg, mint az elmúlt kétmillió év során bármikor. A tengerszint emelkedésének üteme 2006 óta nagyjából megkétszereződött. Az elmúlt négy évtized mindegyike melegebb volt, mint az előző. A vizek élővilágában is nagy pusztítást végeznek a tengeri hőhullámok – ezek gyakorisága is megkétszereződött az elmúlt negyven évben. 

Már elkéstünk?

„Ahhoz, hogy esélyünk legyen a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására, nyolc évünk van az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának majdnem felére csökkentésére: nyolc évünk van a tervek elkészítésére, a politikák megvalósítására, végrehajtására és végül a csökkentésekre. Hangosan ketyeg az óra.” – mondta Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója. Mindez 2022-es kijelentés, tehát azóta ez a nyolc év már hétre redukálódott. Nem kérdés: a világ vezetőinek és a vállalatoknak is cselekednie kell a katasztrófa elkerüléséhez és a javaslatokat tettekké kell alakítaniuk. 

Mit tehetünk? 

Munkáltatóként és munkavállalóként is sokat tehetünk azért, hogy a környezetvédelem szempontjait előtérbe helyező munkahelyet hozzunk létre. A greening azaz a "zöldítés" - amelyet néha "környezeti gondoskodásnak" is neveznek - azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk az általunk nyújtott szolgáltatások és az általunk működtetett vállalkozások környezeti hatásainak csökkentéséért - írja az Amerikai Munkabiztonsági Mérnökök Társasága (ASSE) által készített, "A zöldítés biztonsági vonatkozásai" című könyv. Néhány példa:

  1. A veszélyes termékek és anyagok használatának csökkentése: ez csökkenti a munkavállalók biztonsági és egészségügyi kockázatait, és a veszélyes hulladékok mennyiségét is.
  2. Energiatakarékosabb berendezések használata a fűtés, hűtés és világítás, valamint az átalakítás vagy bővítés során használt építőanyagok esetében
  3. Újrahasznosítás, beleértve a következőket:
  • Elektronikai termékek
  • Újrafelhasználható termékcsomagolás
  • Termék életciklus-elemzés

      4. Energiahatékony vagy alternatív üzemanyaggal működő járművek használata

  • Energia- és környezetvédelem
  • Utazásmegosztó, telekocsi programok
  • Home office támogatása az utazás és a forgalom minimalizálása érdekében

      5. Víz- és természeti erőforrások megőrzése

  • A takarítás és karbantartás területén
  • Környezetbarát földhasználat

Hogyan lássunk neki a saját cégünknél? 

Ennyi megoldandó terület mellett könnyű lenne egy kicsit túlterheltnek érezni magunkat. Fay Feeney, az ASSE szakembere szerint a zöldítési folyamat semmiképpen sem egyszemélyes feladat - ki kell nevezni egy projektkoordinátort, majd össze kell állítani egy csapatot a vezetőség, a mérnöki munka, a marketing, a PR és a humánerőforrás képviselőiből. Miután a csapat összeállt, tegyék fel az alábbi kérdéseket: 

  • Hol kezdjük?
  • Hol vannak a legnagyobb lehetőségeink?
  • Mi a helyzet a tervezéssel és a költségvetéssel?

"Az első lépés a cég jelenlegi környezettudatosségi szintjének értékelése a kulcsfontosságú teljesítménymutatók vizsgálatával: energia- és vízfelhasználás, biztonsági mérőszámok, energetikai berendezések hatékonysága, építési gyakorlatok, veszélyes vegyi anyagok használata, hulladékkezelési gyakorlatok, környezetvédelmi és biztonsági képzések, valamint jogi és szabályozási megfelelés" - írta Feeney. "

Miután összegyűjtöttük ezeket az információkat, határozzuk meg a prioritásokat és a célokat, majd kommunikáljuk ezeket, hozzuk meg a céloknak megfelelő intézkedéseket és szervezzünk oktatást az alkalmazottaknak, illetve kommunikáljuk a környezetvédelmi törekvéseket. Fontos, hogy mindig adjunk meg határidőt egy-egy tervünkhöz, így nem veszik el a semmiben, keretek között könnyebb a megvalósítás.

Mely területekkel kell foglalkoznunk? 

  1. Takarítás és karbantartás: A takarítási és karbantartási programok zöldítése jó kiindulópont, mert viszonylag alacsony költséggel megvalósítható. Egyeztessünk a takarító és karbantartó személyzettel, valamint a termékbeszerzési csapattal, és vitassuk meg a jelenleg használt veszélyes termékek környezetbarát típusra való cseréjét. 
  2. HVAC (fűtés, szellőztetés és légkondicionálás) és üzemeltetési rendszerek: Idővel a termosztátok, a szellőzők, valamint a fűtő- és hűtőrendszerek már nem a tervezési előírásoknak megfelelően működnek. Vizsgáltassuk meg az épületet, ezzel biztosítsuk a rendszerek megfelelő beállítását és kalibrálását, hogy minden a tervezett hatékonysággal működjön. A csövek csatlakoztatva és szigetelve legyenek, az érzékelők működjenek, a világításvezérlő rendszerek szintén, és a vízelvezetés is biztosított legyen.
  3. Vízfelhasználás: Mivel a víz ára folyamatosan emelkedik, a takarékosság nemcsak felbecsülhetetlen értékű erőforrást takarít meg, hanem pénzt is. Az egyik legnagyobb kihívás a falpanelek és a padló alatt lévő vízszivárgások felkutatása. A szivárgások észlelését megelőző karbantartási programon keresztül lehet kezelni.
  4. Világítás: A hőmérséklet mellett egyetlen más dolog sincs olyan nagy hatással a dolgozók kényelmére és termelékenységére, mint a világítás. A világítási energiaköltségek meghaladhatják a villanyszámla 20 százalékát. Csökkentsük az elektromos fogyasztást a világítás csökkentésével. Cseréljük le az izzókat energiatakarékos verzióra, amelyek a villamos energia töredékét fogyasztják, és csaknem 10 000 órával tovább bírják, így csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást és pénzt takarítanak meg. Telepítsünk mozgásérzékelőket, amelyek kikapcsolják a világítást, ha senki nem tartózkodik a területen (meeting termek, folyosók, lépcsőházak, garázsok és mosdók).
  5. Újrahasznosítás: Ha a munkahelyen belül el tudjuk különíteni a fehér papírt, a konzervdobozokat, a palackokat, az üveget, a műanyagot és a vegyes papírt a nedves szeméttől, már sokat tettünk a bolygóért.

Források: EHS, B COOL Magazin

Kapcsolódó cikkek

Munkavédelem télen - Ezek a legfontosabb tudnivalók
Az elkövetkező téli hónapokban sok munkahelyen felmerülnek a hidegben történő munkavégzés specifikus kihívásai. A fűtési költségek emelkedése, a hosszabb hideg időszakok mind fontos tényezők, amelyekre a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt oda kell figyelniük.
Hogyan segíthet a MUBI környezetvédelmi modulja a fenntarthatósági szabályozások terén?
Napjainkban a vállalkozásoknak nemcsak a profitra, hanem a környezettudatosságra is fókuszálniuk kell. A MUBI Környezetvédelmi Modul egy olyan eszköz, amely segíti a vállalkozásokat a környezetvédelmi szabályozások hatékony kezelésében és betartásában.