betöltés folyamatban...

Munkavédelem télen - Ezek a legfontosabb tudnivalók

Az elkövetkező téli hónapokban sok munkahelyen felmerülnek a hidegben történő munkavégzés specifikus kihívásai. A fűtési költségek emelkedése, a hosszabb hideg időszakok mind fontos tényezők, amelyekre a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt oda kell figyelniük.

A hidegben történő munkavégzés során különféle kockázatok merülhetnek fel, mint például a fagyási sérülések vagy a fokozott csúszásveszély. Ezért a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kockázatok felismerésére és csökkentésére.

A hideg munkakörnyezet nem csupán a szabadban végzett fizikai munkára vonatkozik. A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-ánál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el. Ezek a hőmérsékleti értékek alapvetően befolyásolják a munkavégzés kockázatait, és a munkáltatóknak ezek alapján kell intézkedéseket hozniuk.

Munkáltatói kötelességek

A munkáltatók feladata a hideg időjárási körülményekre való felkészülés, és a munkavállalók biztonságának és egészségének garantálása. A munkáltatónak kockázatértékelést kell végeznie, amely során azonosítja a veszélyeket, felbecsüli a veszélyeztetettséget, és meghatározza a megelőző intézkedéseket.

A jogszabályoknak megfelelően a hidegnek minősülő munkahelyeken az óránkénti 5-10 perces pihenőidőt biztosítani kell a munkavállalóknak. Ezt meleg, fűtött helyen kell eltölteni, és a munkáltatónak gondoskodnia kell meleg teáról is. Fontos, hogy a fűtőtestek ne okozzanak problémát, ne legyenek veszélyesek. Tehát olyan helyen, ahol nincs természetes szellőzés, vagy egy alvásra használt szobában, ne használjunk olyan gázkészülékeket, amik nyílt égésterűek, mint például a PB-palackkal üzemelő "szieszta kályhák" vagy hősugárzók. 

Hideg ellen védekező intézkedések

A hideg munkakörnyezetben dolgozóknak megfelelő védőeszközöket kell viselniük. Ide tartoznak a meleg sapkák, kesztyűk, téliesített védőkabátok, valamint a megfelelő lábbeli. Ezek a védőruházatok nemcsak a kényelmet szolgálják, hanem a munkavégzés során jelentkező hideg ellen is védelmet nyújtanak.

A munkavállalóknak is kiemelten fontos szerepük van a saját biztonságuk és egészségük védelmében. Az utasítások betartása, a megfelelő öltözködés, és egymásra való figyelés mind hozzájárul a munkahelyi biztonság megteremtéséhez. A munkavédelmi oktatás során a munkavállalókat részletesen tájékoztatni kell a hideg időjárás munkavégzésre gyakorolt hatásairól, valamint az ezzel járó kockázatokról és védekezési lehetőségekről. 

Kik nem dolgozhatnak?

Hideg időben végzett fizikai munkák, például fakitermelés, építőipari munkák, útépítés, -burkolás, -tisztítás, szemétszállítás esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavállalók védelmére, mert a hideg környezet káros hatásai komoly problémákat okozhatnak. Ha nem megfelelőek az óvintézkedések, akkor a szélsőséges időjárási viszonyok közötti munkavégzés hőegyensúlyi zavarokat okozhat, ami fokozatos kimerülést és hidegártalmakat eredményezhet. Az egészségkárosító kockázatok miatt a különösen érzékeny csoportok, mint a fiatalok és a várandós nők, nem végezhetnek munkát hideg környezetben.

 

 

A hideg időjárás munkavégzésre gyakorolt hatásai elkerülhetők megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel. A munkáltatók és munkavállalók közös felelőssége, hogy a hideg időjárás elleni védekezés minden szempontját szem előtt tartsák, és a megfelelő intézkedéseket hozzák meg a biztonságos munkavégzés érdekében.

Források: itt és itt

 

Kapcsolódó cikkek

A bolygónak szüksége van ránk! - 5 hatékony módszer a környezettudatos munkahely megteremtéséhez
A Földnek nincs több ideje, most kell cselekednünk. Fedezd fel, hogyan alakíthatod át munkahelyedet egy zöldebb, hatékonyabb és környezetbarátabb térre. Cikkünk segít a változás megvalósításában!
Hogyan segíthet a MUBI környezetvédelmi modulja a fenntarthatósági szabályozások terén?
Napjainkban a vállalkozásoknak nemcsak a profitra, hanem a környezettudatosságra is fókuszálniuk kell. A MUBI Környezetvédelmi Modul egy olyan eszköz, amely segíti a vállalkozásokat a környezetvédelmi szabályozások hatékony kezelésében és betartásában.