betöltés folyamatban...

A gépjármű-javításban dolgozókra leselkedő veszélyek!

A gépjárműveken végzett javítási, karbantartási és fenntartási munkavégzés során a munkavállalók számos veszélynek lehetnek kitéve. Megfelelő munkavédelmi intézkedésekkel nagyban csökkenthető mindezek kockázata.

A fokozottan balesetveszéllyel járó munkakörökben és a munkahelyeken, mint tipikusan a gépjármű szervizekben, autójavító műhelyekben a munkahelyek kialakításának biztonságtechnikai követelményeit a Gépjárműjavítás Biztonsági Szabályzata és az ágazatra vonatkozó szabványok határozzák meg. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírásokat, munkavédelmi szabályokat az adott tevékenységhez szükséges, kiegészítő ipari szakterületek követelményeivel (gépi forgácsolás, hegesztés, fémszórás, lakatos, elektroműszerész stb.) együtt kell a munkáltatónak érvényesíteni.

A MUBI rendszere úgy lett kifejlesztve, hogy iparágtól függetlenül minden vállalkozás segítségére lehet, hogy a munkahelyi biztonság- és egészségvédelem összetett szabályozásának való megfelelést megkönnyítsük. Munkavédelmi szoftverünk 30 napig díjmentesen tesztelhető. 

Az alapvető munkavédelmi ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Biztonságos munkavégzés a gépjármű-javításban” témájú útmutatóban további tájékoztatást kaphat. Figyelem! Az útmutatóban az esetleírások megtörtént halálos munkabaleseteket mutatnak be, azok elkerülhetőségének feltételeit is ismertetve.   

A cikk forrása: ommf.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.