betöltés folyamatban...

A munkaidő-beosztás módosításának szabályai

Az új Munka Törvénykönyve 2023. január 1-jétől több változást hozott a munkaidő-beosztás területén. Az előre nem látható helyzetek kezelését szabályozza, amelyek felboríthatják a tervezett időbeosztást.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan változtatható meg a munkaidő-beosztás és milyen új kötelezettségek merültek fel a munkáltatók számára.

A főszabály szerint a munkáltatónak legalább egy héttel a beosztás kezdete előtt kell írásban közölnie a munkaidő-beosztást. Ez biztosítja a munkavállalók számára az időbeli tervezhetőséget. Az írásos közlés helyett azonban elég, ha a beosztás helyben szokásos módon, például intraneten vagy munkahelyi chat-csoportban kerül közzétételre. Ha a közlés elmarad, akkor az utolsó beosztás az irányadó.

Van néhány kivétel az egy héttel előre történő közlés alól. A munkaszerződés vagy a kollektív szerződés meghatározhatja a közlés más időpontját. A kötetlen munkarenddel foglalkoztatottak esetében pedig nincs szükség munkaidő-beosztás közlésére, mivel saját maguk osztják be a munkaidejüket.

A már közölt munkaidő-beosztást a munkáltató az eredeti kezdés előtt legfeljebb 96 órával módosíthatja ingyenesen. Az ilyen módosításoknak előre nem látható okoknak kell megfelelniük, például betegség vagy sürgős megrendelés miatt szükség lehet munkavállalók cseréjére. Ezen túlmenően a munkavállaló is kérheti a munkaidő-beosztás módosítását, például fontos magánprogram vagy kötelezettség miatt.

A módosítási igények ingyenesen kezelhetők, és a munkáltató az utolsó pillanatig módosíthatja a beosztást. Azonban, ha a munkáltató gazdasági vagy más rendkívüli okból módosítja a beosztást 96 órán belül, akkor rendkívüli munkaidőt kell elrendelnie. Ez a munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőt jelent, amelyet külön kell díjazni vagy kompenzálni (pihenőidő vagy szabadidő).

A munkahelyi biztonság- és egészségvédelemmel kapcsolatos dokumentumait egyszerűen kezelheti a MUBI rendszerében. Próbálja ki díjmentesen 30 napig! 

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.