betöltés folyamatban...

Az alapvető munkavédelmi tudnivalókról a HORECA-szektorban!

A hotel- és vendéglátóiparban, mint például szállodákban, éttermekben, kávézókban és pubokban végzett munkák és az ezekből eredő egészségügyi és biztonsági kockázatok igen változatosak.

Az ágazatra jellemző munkakörülmények, munkafolyamatok és változatos munkakörök, valamint a speciális munkaidő-beosztás miatt a munkavállalók különféle munkahelyi veszélyekkel és kockázatokkal szembesülhetnek (például fizikai megterhelés, hideg vagy meleg munkakörnyezet, zaj, veszélyes anyagok, pszichoszociális kockázatok, elcsúszás veszélye, áramütés veszélye stb.), különösen akkor, ha időszakosan nagyobb munkaterhelésnek vannak kitéve. Ezeket a kockázatokat megfelelő megelőző intézkedésekkel lehet kiküszöbölni vagy csökkenteni.

A GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Alapvető munkavédelmi tudnivalók a HORECA-szektorban” témájú útmutatóban részletes tájékoztatást a Munkavédelmi Irányítási Főosztály. 

Munkavédelmi szoftverünk a HORECA szektorban tevékenykedő vállalatok számára is segítséget jelenthet a  munkahelyi biztonság- és egészségvédelem összetett szabályozásának való megfelelésben.

Forrás: www.omff.gov.hu 

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.