betöltés folyamatban...

Elbontották a díszletet a munkavédelmi vizsgálat előtt a Nemzeti Színházban történt baleset helyszínén

Súlyos munkahelyi baleset történt a Nemzeti Színházban, napokig ettől volt hangos a sajtó. A munkavédelmi vizsgálatot megnehezíti, hogy elbontották az eredeti díszletet, így a baleset pontos körülményeit már nem lehet rekonstruálni.

Félbeszakadt a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia című előadás, két szereplő, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó ugyanis egy rossz lépést követően lezuhant és súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség csak most, november 16-án kezdi meg a helyszíni vizsgálatot, noha a baleset napján még érintetlenül tanulmányozhatták volna az eseményeket. Vidnyánszky Attila vezérigazgató egy interjúban elismerte, hogy a díszletet elbontották, pedig ez jogszabályi kötelezettségük alapján nem lett volna szabad. A rendőrségi és a belső vizsgálat mellett munkavédelmi hatósági vizsgálat is szükséges lett volna, hiszen ilyen súlyos baleset után kötelező a területileg illetékes munkavédelmi hatóságot  azonnal értesíteni.

A rendőrség a megváltoztatott helyszínen tartotta meg a vizsgálatát, és terveznek egy újabbat a rekonstruált helyszínen. Az eredeti díszlet elbontása miatt azonban a tényleges balesetkori állapot már nem visszaállítható. A színház rendelkezik egy kamerarendszerrel, ami segíthet a vizsgálat során, a rendőrség a továbbiakban ezeket a felvételeket is kikéri majd.

Ez áll a rendeletben: „A súlyos munkabalesetet a munkáltatónak – telefonon, telefaxon, e-mailben vagy személyesen – haladéktalanul be kell jelentenie a rendelkezésre álló adatok közlésével a munkabaleset helyszíne szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság (a továbbiakban: munkavédelmi hatóság) felé, amely a bejelentést azonnal továbbítja a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak”. Továbbá azt is tartalmazza, hogy „súlyos munkabaleset esetén a munkáltató a munkavédelmi hatóság megérkezéséig köteles a baleseti helyszínt a mentést követően balesetkori állapotában megőrizni”, tehát egyértelműen munkavédelmi mulasztás történt a baleset kapcsán a Nemzeti Színházban.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.