betöltés folyamatban...

Elérkezett a nyári szünidő! Ezt kell tudnia a diákmunkával kapcsolatban biztonság- és egészségvédelmi szempontból

A nyári hónapok mindig is különlegesek voltak a diákok és fiatalok számára, hiszen ez az időszak lehetőséget nyújt a pihenésre, a kikapcsolódásra és a felfedezésekre. Ugyanakkor sokan számára a nyári munka is jelentős szerepet tölt be, hiszen nem csak pénzkereseti lehetőséget nyújt, de értékes tapasztalatokat és készségeket is szerezhetünk általa.

 Kivel és hogyan létesíthető munkaviszony?
A munkaviszonyban történő foglalkoztatás legfontosabb szabályait a munka törvényköny-

véről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) tartalmazza.
Az Mt. általános szabálya szerint munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a 16. életévét.

Kivételesen a 16. életévét még be nem töltött fiatal is foglalkoztatható munkaviszonyban - ezek az esetek a következők:

  •  a 15. életévét betöltött és nappali tagozatos oktatási intézményben tanuló személy az iskolai szünet tartama alatt; iskolai szünet alatt értendő a nyári szünet mellett minden olyan időszak, amikor az oktatási intézményben szünetel az oktatás.
  • a 16. életévét még be nem töltött személy kulturális, művészeti, sport-, és hirdetési tevékenység keretében, a külön jogszabályban meghatározottak szerint. A foglalkoztatás- hoz nem szükséges a gyámhatóság előzetes engedélye, azonban a foglalkoztatás megkez- dését - legalább 15 nappal előbb – be kell jelenteni a gyámhatóság részére; nem feltétele a foglalkoztatásnak, hogy az az iskolai szünet időtartamára essen.

A legjellemzőbb munkavégzéssel összefüggő kockázatok:

Diákmunka esetében az egyik leggyakoribb kockázat a helyismeret hiányából ered, a diákok – mivel tevékenységük időszakos – nem ismerik olyan jól a közlekedési útvonalakat, mint a többi dolgozó, gyorsabban, figyelmetlenebbül közlekedhetnek, ezért körükben nagyobb a megbotlásos, elcsúszásos, leeséses balesetek kockázata.

Másik gyakori kockázat a kockázatfelismerő képesség, a munkavédelmi tudatosság és a tapasztalat hiányának a következménye. Míg egy jól képzett és tapasztalt munkavállalónak azonnal feltűnik egy biztonsági berendezés hiánya, a diák munkavállalókra ez nem feltétlenül igaz, ezért esetükben a munkaeszköz hiányossága gyakrabban vezet balesetekhez.

Szintén diák munkavállalókra jellemző, hogy nem szívesen viselik az egyéni védőeszközöket, nincsenek tudatában az azok mellőzéséből eredő kockázatoknak.

Európai Uniós felmérések1 eredményei szerint a fizikai megterhelések (pl. kényelmetlen testtartásban végzett munka, gyorsan ismétlődő feladatok, nehéz terhek mozgatása) gyakoribbak a fiatal munkavállalók esetében, mint az átlagos munkaerőnél. A fiatal munkavállalóknál ennek eredményeként számottevő a váz- és izomrendszeri panaszok (beleértve a derékfájást, a csukló- és kézfájdalmat is) kialakulásának kockázata.

A mindennapi élet és a munka tempójának gyorsulásával a fiataloknak egyre inkább szoros határidőkkel és gyorsabban, hatékonyabban kell dolgozniuk. Bár az átlagos dolgozó népességnél kevesebb órát dolgoznak a fiatalok, gyakrabban végeznek munkát váltott műszakban és rendszertelenebb a munkaidejük, amely fokozott pszichés megterhelést jelenthet számukra.

A hőexpozíció gyakori a kültéri foglalkozások esetében (pl. mezőgazdasági betakarítás, kertészeti munkák), az iparban, valamint a szállodákban és az éttermekben is, emellett veszélyes anyagok (pl. takarító-, tisztítószerek, benzin, oldószerek) is megtalálhatók számos munkahelyi környezetben.

Nyáron, a szabadtéri munkahelyeken számolni kell az UV-sugárzás hatásaival is.

Ha fiatalok rendszeresen és hosszú ideig tartózkodnak zajos ipari munkakörnyezetben, vagy magas hanghatással járó zenei rendezvényeken, szórakozó helyeken, ez maradandó halláskárosodás kockázatával járhat számukra.

A felmérések arra is utalnak, hogy a fiatal munkavállalókat kevésbé tájékoztatják a munkahelyi kockázatokról, valamint a szükséges megelőző intézkedésekről.

A MUBI rendszerében könnyedén kezelheti a nyári diákmunkásokkal kapcsolatos munkavédelmi dokumentumait. Hiszen a munkavédelmi előírások a nyári munka során is érvényesek! 
Próbálja ki EHS szoftverünket díjmentesen 30 napig!

 

 

Diák vagy és munkát szeretnél vállalni? A következőket mindenképpen érdemes tudnod!

A GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása a nyári diákmunka foglalkoztatási szabályairól (2023).

 

Forrás: http://www.ommf.gov.hu/

 

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.