betöltés folyamatban...

Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát

Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.

Mire kell figyelnünk a targoncák téliesítésénél?

Akumulátorok teljesítménye: Hideg időben a targoncamotoroknak nehezebb dolguk van, és több energiára van szükségük a normál teljesítmény fenntartásához. Ennek eredményeként az akkumulátorok gyorsabban merülnek le. Mindig ellenőrizze az akkumulátorok töltöttségi szintjét, és ne halassza el azok cseréjét, ha már kevésbé hatékonyak.

Olajok és kenőanyagok: A hideg időjárás megváltoztathatja az olajok és kenőanyagok viszkozitását, ami hatással lehet a motor és más mozgó alkatrészek működésére. Szükség lehet a hidegenindító olajok vagy kenőanyagok használatára. Ellenőrizni kell, hogy a targoncák folyadékai (például hűtőfolyadék, hidraulikus folyadék) fagyállók legyenek, hogy ne fagyjanak meg hideg időben. Ha targoncája dízelmotorral rendelkezik, akkor téliesített üzemanyagot is vásárolnia kell, vagy téliesített adalékanyagokat kell az üzemanyagrendszerbe adagolnia.

Gumik és tapadás: A hideg időjárás csökkentheti a gumiabroncsok tapadását, különösen jégen vagy havon. A targonca gumiabroncsainak ellenőrzése során két fő dologra kell figyelni: a futófelület mélységére és a gumiabroncsok légnyomására. A nagyobb profilmélység biztosítja a jobb tapadást, ha a targonca abroncsain nem érik el a minimum 4 mm-t, cserélni kell a gumikat. Emellett a gumiabroncsok nyomását is ellenőrizni kell,  0,2 barral legyen magasabb lehet, mint a nyári abroncsok esetében. Fontos, hogy az abroncsok ne legyenek laposak, de ne legyenek túlfújva sem, mivel ez csökkentheti a tapadást a futófelülettel.

Világítás: Mivel télen korábban sötétedik, a targoncával való munka sokszor sötétebb körülmények között zajlik. Ezért elengedhetetlen, hogy a targonca világítása megfelelően működjön. Rendszeresen ellenőrizze a világítást, hogy minden lámpa és jelzőfény megfelelően működjön-e. Ha problémát észlel, azonnal javíttassa vagy cserélje ki a hibás lámpákat. Ha a targoncája még nem LED-lámpákkal van felszerelve, fontolja meg a váltást, mivel a LED-ek fényesebben és hosszabb ideig világítanak, energiatakarékosak, és ellenállóbbak a hideg időjárásnak.

Hogyan használjuk a targoncát télen?

A targoncavezetőknek érdemes további képzést nyújtani a téli időszakban történő biztonságos targoncavezetésről, ami mind a munkatársak, mind a targonca biztonságát szolgálja. Fontos, hogy a vezetők megismerjék és rendszeresen elvégezzék a következő ellenőrzéseket, mielőtt nekikezdenek a munkának:

  • Targonca ellenőrzése munka előtt:
  • Targonca bemelegítése 
  • Az időjárási és munkakörülményeknek megfelelő sebesség kiválasztása
  • Világítás megfelelő használata
  • Rövid futási idők elkerülése
  • Targonca tisztítása használat után
  • Targonca téli tárolása szakszerűen:

Ezek a lépések segítenek a targoncavezetőknek biztonságosan és hatékonyan dolgozni télen is. Fontos, hogy a targoncákat és felszereléseiket a gyártó által javasolt módon kezeljük a hideg időjárásban, és szükség esetén végezzünk megelőző karbantartást a problémák elkerülése érdekében. Ezekkel az intézkedésekkel csökkentheti a targoncák üzemzavarából és a váratlan javítási költségekből eredő terheket, valamint megelőzheti a munkavállalók sérüléseit. Télen a megelőzés és a felkészültség kulcsfontosságú a biztonságos működés érdekében.

Munkavédelmi dokumentáció is szükséges

Rengeteg dokumentumra szükség van, ha a vállalkozásban a targonca is a munkaeszközök közé tartozik. Ide tartoznak többek között a targoncavezetői engedélyek és a képzéseket igazoló iratok, a targonca-vezetési szabályzat és az ellenőrzési és karbantartási napló. A MUBI rendszerével minden szükséges dokumentumot egy helyen táráolhat, rendszerezhet és pillanatok alatt előhívhat, ha egy ellenőrzésre kerülne sor. Próbálja most ki díjmentesen!

Források itt és itt

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken
A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!
Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett
A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.
Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet
Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.
Súlyos munkabalesetet szenvedett egy 15 éves fiú egy kecskeméti vállalkozásnál
Szörnyű munkabaleset történt egy Kecskemét környékén lévő cégnél: egy 15 éves fiú mindkét kezét összepréselte egy munkagép. A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt azok ellen, akik felelősek a gyermek munkavállaló sérüléséért.