betöltés folyamatban...

Így védjük magunkat a leesés és beesés veszélyeitől a mezőgazdasági munkák során

A mezőgazdasági munkák során gyakran előfordul, hogy a munkavégzés helyszíne vagy magasban, vagy éppen a föld szintje alatt található. Ezek a körülmények különösen veszélyessé teszik a munkavégzést, hiszen a leesés és beesés kockázata folyamatosan jelen van. Ilyen veszélyes helyszíneken elengedhetetlen, hogy megfelelő védelmi intézkedéseket alkalmazzunk a balesetek és munkahelyi sérülések megelőzése érdekében.

Az aknák, kutak, csatornák, fogadó- és beömlőnyílások, ledobónyílások, valamint minden olyan munkaterület, amely 0,8 méternél magasabban vagy mélyebben található a rendezett talajszinthez képest, különös odafigyelést igényel. Ezeken a helyeken megfelelő lefedést (például 0,04 méternél nem nagyobb osztásközű acélrácsozattal) vagy védőkorlátokat kell alkalmazni a leesés és beesés megakadályozása érdekében.

Külön figyelmet igényelnek a terményfelhordó rendszerek, ahol a leesés veszélye szintén jelentős. Az ellenőrzések során gyakran találkoznak a hatóságok olyan aknákkal, amelyek nem megfelelően vannak lefedve vagy elkerítve, ami komoly balesetveszélyt jelent.

A mezőgazdasági munkák biztonságára vonatkozóan a legfontosabb irányadó dokumentum a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat (MBSZ), amelyet a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet 1. számú melléklete tartalmaz. Ez a szabályzat részletesen meghatározza, hogy a lépcsők, beépített létrák és egyéb leesés veszélyes helyek kollektív védelmét hogyan kell kialakítani.

Ezt a védelmet az MSZ-05-10.0112:1991 szabvány alapján kell megvalósítani, amely a mezőgazdasági gépek hágcsóinak, kezelőlétráinak, kezelőlépcsőinek, kezelőállásainak és korlátjainak biztonságtechnikai követelményeit tartalmazza. Bár a szabvány elsősorban gépekre vonatkozik, az MBSZ lehetővé teszi, hogy más esetekben is alkalmazzuk.

Fontos megjegyezni, hogy a beépített létrákon való közlekedés során szigorúan tilos bármilyen tárgyat mozgatni, mivel ez további balesetveszélyt jelenthet.

A mezőgazdasági munkák során mindig tartsuk szem előtt a biztonsági előírásokat, és gondoskodjunk arról, hogy a munkavégzés helyszíne megfelelően védett legyen. Ezzel nemcsak saját magunkat, hanem munkatársainkat is megóvjuk a súlyos sérülésektől.

 

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát
Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.
A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken
A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!
Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett
A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.
Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet
Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.