betöltés folyamatban...

Így lesz biztonságos az idei Karácsony! - Fontos tűzvédelmi intézkedések advent idején

Adventkor minden otthonban előkerülnek a fényfűzérek, a gyertyák, az adventi koszorúk. Azon kívül hogy ünnepi hangulatot varázsolnak, tűzvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent ez az időszak. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan teremthetünk biztonságos környezetet, miközben megőrizzük a meghitt karácsonyi hangulatot.

A téli hónapokban átlagosan napi harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, amely szám karácsonykor akár a negyvenet is elérheti – olvasható a Katasztrófavédelem oldalán. Szenteste és Karácsony mindkét napján közel kétezer tűzoltó vigyáz a családok biztonságára. Azonban nem elegendő, ha kizárólag ők ügyelnek erre; mi is tehetünk néhány óvintézkedést a nyugalmas ünnepekért.

Gyertyák és Mécsesek

A karácsony hangulatának megteremtésében kulcsszerepet játszanak a gyertyák és mécsesek, gondoljunk csak az ünnepvárás egyik ikonikus jelképére, az adventi koszorúra. A Katasztrófavédelem tájékoztatás szerint idén már többször is okozott nagyobb lakástüzet egy-egy koszorú vagy hangulatgyertya, tehát érdemes óvatosan kezelni a lángokat. 

Ha a koszorú alapja nem kerámiából vagy más nem éghető anyagból készült, hanem például fenyőből, szárított mohából, fonott szalmából vagy ágból, vegyük figyelembe, hogy ezek az anyagok különösen könnyen lángra kaphatnak. Mindig gondoskodjunk nem éghető alátétről a koszorúnál. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyertyákat, és mindig ellenőrizzük az éghető anyagok távolságát tőlük.

Fényfüzérek

A fényekkel díszített utcák és otthonok varázslatos látványt nyújtanak, de mindig ügyeljünk a fényfüzérek minőségére. Csak megbízható forrásból vásároljunk ilyen dekorációkat, ellenőrizzük, hogy minősített termékek-e - azaz CE jelölés szerepel-e rajtuk - és minden évben ellenőrizzük azok műszaki állapotát.

A fényfüzér vezetéke ne kerüljön bútorok lába alá, mert megtörik, kidörzsölődik és zárlat miatt tüzet okozhat.Éjszakára vagy távollétünk idejére mindig kapcsoljuk ki a fényfüzért, hogy minimalizáljuk a tűzveszélyt. Ha kint dekorálunk égősorral, csak kültéri fényfüzért tegyünk ki, mert áramütés és tűz is lehet belőle. 

A karácsonyfa biztonsága

Az ünnepi időszak csúcspontja a karácsonyfa díszítése, de eközben is figyelnünk kell a biztonságra. Ne helyezzünk égő gyertyát vagy csillagszórót a fára, különösen, ha az már szárazabb. Tartsuk legalább másfél méter távolságra a fűtőtestektől, és használjunk olyan tartót, amelybe vizet lehet tölteni a fa hidratáltságának megőrzése érdekében.

Az otthoni biztonság érdekében érdemes beszerezni legalább egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket. Az F típusú oltó készülék kifejezetten olajok tüzeinek oltására alkalmas. Továbbá, a füstérzékelő beszerzése is fontos, segítve a tüzek korai észlelését.

Konyhai veszélyforrások

Az ünnepi időszakban a konyha is potenciális veszélyforrássá válhat. Az időzítő használata segíthet elkerülni az elfelejtett ételeket a tűzhelyen. Az égő olajat soha ne próbáljuk vízzel oltani, helyette nedves konyharuhával vagy ronggyal fedjük le a serpenyőt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Ha az égő olajba vizet öntünk, az kifröccsenést okozhat, így pedig súlyos égési sérüléseket is szerezhetünk és a környezetünkben lévő éghető anyagok is azonnal meggyulladnak.

Amennyiben az étel a sütőben meggyullad, azonnal kapcsoljuk ki a sütőt, majd várjuk meg, míg a tűz elalszik. Pár perc várakozás után nyissuk ki a sütőt, és az edényfogó segítségével vigyük ki az odaégett ételt a szabadba.

Az ünnepi készülődés során a meghittség mellett a biztonságra is ügyeljünk, hogy gondtalanul élvezhessük az ünnepeket szeretteink körében. Az óvatosság és a tűzvédelmi intézkedések betartása révén elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, és a karácsony valóban békés és biztonságos lehet.

Kapcsolódó cikkek

Halálos áldozata is volt a festőműhelyben történt munkabalesetnek
Szomorú és tanulságos eset a Munkavédelmi Hatóság által vizsgált munkabalesetek közül. A tűzvédelmi szabályok betartása életeket menthet.
Kötelező a cégének a tűzvédelmi szabályzat? Így készítse el szabályosan
Az üzleteknek és vállalkozásoknak fontos a tűzvédelmi szabályok betartása, mert az elmulasztása komoly következményekkel járhat. Most részletezzük, kiknek és mikor kell elkészíteniük a Tűzvédelmi Szabályzatot, milyen tartalmi követelményeknek kell megfelelniük, és milyen bírságokkal számolhatnak azok, akik ezt elmulasztják.