betöltés folyamatban...

Tűzvédelmi szabályok aratás idejére, amiket minden gazdának ismernie kell

A nyár beköszöntével elindulnak a nagy mezőgazdasági munkák, köztük az aratás is. Ez nemcsak a gazdálkodók számára jelent komoly igénybevételt, hanem tűzveszélyt is hordoz magában. Tavaly a szabadtéri tűzesetek jelentős része mezőgazdasági területeken történt, többek között az aratás során is. A tűzvédelmi szabályozások ismerete különösen fontos a gazdák számára ebben az időszakban.

2023 júliusának tizedik napjáig összesen 3874 szabadtéri tűz keletkezett, amelyek több mint 1800 hektárnyi területet pusztítottak el - tudtuk meg a Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldaláról. Ezeknek a tüzeknek csaknem fele erdőket és mezőgazdasági területeket érintett. Az aratással kapcsolatosan harminc helyen összesen 3100 bála égett el. A munkagépek kigyulladása miatt is gyakran kellett beavatkozni, 2023 első felében 16 traktor, 11 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép gyulladt ki. Aratás előtt tizenhat helyen, összesen 42 hektár gabona vált a lángok martalékává. Az adatok ismeretében nem véletlen, hogy szigorú szabályozás vonatkozik az aratási munkálatokra, ezt érdemes megismerni, mert akár tíz milliós tűzvédelmi bírsággal is sújtható az a vállalkozó, aki elmulasztja a betartását. 

Tűzvédelmi ellenőrzés és mezőgazdasági gépszemle

Az aratás előtt kötelező a résztvevő gépek - kombájnok, traktorok, bálázók, pótkocsik - műszaki ellenőrzése. Ha ötnél több mezőgazdasági járművet ellenőriznek, az időpontot tíz nappal előbb írásban kell bejelenteni a tűzvédelmi hatóságnak. A gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt el kell végezni, különösen a mechanikus alkatrészek, csapágyak, ékszíjak és az üzemanyag-ellátó rendszer ellenőrzésével. Az erről készült jegyzőkönyvet a járművön kell elhelyezni. 

A mezőgazdasági gépek tüzeinek megelőzése érdekében az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) előírásai is betartandók. A szabályzat szerint a kalászos termény betakarításához használt gépeken legalább egy 21A és 113B oltására alkalmas tűzoltó készüléket, valamint szikracsapót vagy lapátot kell elhelyezni.

Az aratás előtt, közben és után  - tűzbiztonsági előírások

  • Földelő vezeték és védőburkolat: Az aratógépet hajlékony földelő vezetékkel kell ellátni, akkumulátorát pedig legalább nehezen éghető, villamosságot nem vezető anyagú védőburkolattal kell ellátni. A gépek elektromos vezetékét szigeteln, a kombájnokat földelni kell.

  • Kipufogórendszer és üzemanyag-ellátó rendszer ellenőrzése: A sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet, ezért ellenőrizni kell a kipufogórendszert, valamint az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag is könnyen tüzet okozhat.

  • Nyílt láng használata: Nyílt láng használata és üzemanyag elfolyásával járó karbantartás a betakarítási területen nem végezhető.

  • Távolság a vasútállomástól: Az aratást először a közutak és vasútvonalak mentén kell elvégezni. A learatott terményt és szalmát legalább 100 méterre el kell távolítani a vasútállomástól, és legalább 3 méter széles védősávot kell kialakítani szántással vagy tárcsázással.
  • Gépek tárolása munkaszünet idején: Az aratógépeket, traktorokat és egyéb munkagépeket munkaszünet idején legalább 15 méterre kell elhelyezni a lábon álló terménytől, a tarlótól és a kazaltól. A gépeket olyan helyre kell vinni, ahol nincs éghető hulladék vagy növényzet. Ha ez a távolság nem biztosítható, akkor egy 3 méter széles szántott vagy tárcsázott védősávon kívül kell a gépeket tárolni.
  • Üzemanyag tárolása: A tartalék üzem- és kenőanyagot legalább 20 méterre kell tárolni a gépektől, a kazaltól és a gabonatáblától, olyan területen, ahol nincs éghető hulladék vagy növényzet.

  • Dohányzás: Az aratás közben nagyon fontos figyelni a dohányzás veszélyeire. A gabonatáblán és a járművek, munkagépek vezetőfülkéiben tilos dohányozni. A legközelebbi dohányzóhelyet legalább 15 méterre a gabonatáblától kell kijelölni, ahol nincs éghető anyag vagy növényzet. A dohányzóhelyen legyen oltóvíz, hogy szükség esetén el lehessen oltani a tüzet.

  • Kazalozás: A kazalokat csak olyan távolságra szabad megközelíteni az erőgéppel, hogy az égéstermék vagy annak elvezető csöve ne okozzon tüzet. A szalmaösszehúzásban és kazalozásban részt vevő gépeket rendszeresen, de legalább naponta meg kell tisztítani a ráhullott szalmától és szénától, hogy elkerüljük a tüzeket.

 A járművek közelében mindig legyen készenlétben egy porral oltó tűzoltó készülék, amely alkalmas A, B és C tűzosztályú tüzek oltására!

Források: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója

Kapcsolódó cikkek

Így lesz biztonságos az idei Karácsony! - Fontos tűzvédelmi intézkedések advent idején
Adventkor minden otthonban előkerülnek a fényfűzérek, a gyertyák, az adventi koszorúk. Azon kívül hogy ünnepi hangulatot varázsolnak, tűzvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent ez az időszak. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan teremthetünk biztonságos környezetet, miközben megőrizzük a meghitt karácsonyi hangulatot.
Halálos áldozata is volt a festőműhelyben történt munkabalesetnek
Szomorú és tanulságos eset a Munkavédelmi Hatóság által vizsgált munkabalesetek közül. A tűzvédelmi szabályok betartása életeket menthet.
Kötelező a cégének a tűzvédelmi szabályzat? Így készítse el szabályosan
Az üzleteknek és vállalkozásoknak fontos a tűzvédelmi szabályok betartása, mert az elmulasztása komoly következményekkel járhat. Most részletezzük, kiknek és mikor kell elkészíteniük a Tűzvédelmi Szabályzatot, milyen tartalmi követelményeknek kell megfelelniük, és milyen bírságokkal számolhatnak azok, akik ezt elmulasztják.
Változik a hatósági ügyintézések menete, mutatjuk a részleteket
Sok vállalatot érinthet a változás, miszerint a tűzvédelmi, vízügyi, valamint a veszélyes üzemekkel kapcsolatos ügyek intézése is október elsejétől átkerül a katasztrófavédelemtől a kormányhivatalokhoz.