betöltés folyamatban...

Halálos áldozata is volt a festőműhelyben történt munkabalesetnek

Szomorú és tanulságos eset a Munkavédelmi Hatóság által vizsgált munkabalesetek közül. A tűzvédelmi szabályok betartása életeket menthet.

Az eset leírása

A munkáltató üzemében fémfelület-kezelési tevékenységet folytatott. A számos veszélyes anyaggal és készítménnyel végzett munkafolyamat kiemelt kockázattal jár a munkavállalók számára.

A baleset napján az egyik munkavállaló a festék- és lakkfúvó gépben felhalmozódott anyagokat próbálta eltávolítani eggy fémes felületű (acél, nem szikramentes kivitelű) „spaklival”. A tisztítás során az anyagok meggyulladtak az elektrosztatikus szikra vagy mechanikai súrlódás következében. A tűz a lakkozó gép szűrőjén lerakódott éghető anyagok felületén egyre gyorsabban terjedt, végül pedig teljesen elszabadult. 

A munkavállaló életveszélyes sérüléseket szenvedett a tűz következtében, kórházba szállították, ám életét már nem tudták megmenteni. További három munkavállalót füstmérgezéssel kezeltek az baleset után.

A munkáltató hiányosságai

 

  • nem alkalmazott olyan személyt, aki a munkavédelmi szabályokat ismeri és felügyelhetné azok betartását.
  • a kötelező előzetes vizsgálatokat nem végezték el el a tevékenység megkezdése előtt, ami azt jelenti, hogy nem nézték át a potenciális veszélyeket és kockázatokat.
  • a jogszabályokban előírt munkavédelmi dokumentációkkal sem rendelkezett a munkáltató. Ezek segítenek azonosítani és kezelni a lehetséges veszélyeket, beleértve a kémiai kockázatokat és robbanásvédelmet is.
  • nem kötött szerződést foglalkozás-egészségügyi ellátóval, így a munkavállalók nem vettek részt orvosi vizsgálatokon. Ez alapvető fontosságú lenne az alkalmazottak egészségének és munkaképességének biztosításához.
  • a munkáltató lényegében nem tett semmilyen intézkedést annak érdekében, hogy betartsa a munkavédelmi előírásokat, ami súlyos kockázatokat jelentett a munkavállalók számára.

A hatóság azonnali intézkedéseket hozott, felfüggesztette a veszélyes tevékenységet, és kötelezte a munkáltatót a hiányosságok azonnali megszüntetésére, emellett munkavédelmi bírságot is kiszabott. Az eset rávilágít arra, milyen fontos lenne a szigorú szabályok és biztonsági intézkedések betartása a munkahelyeken a tragédiák megelőzése érdekében. A munkabaleset teljes leírása itt olvasható. A tűzvédelmi szabályzat tartalmi követelményeiről szóló cikkünk pedig itt található.

Kapcsolódó cikkek

Így lesz biztonságos az idei Karácsony! - Fontos tűzvédelmi intézkedések advent idején
Adventkor minden otthonban előkerülnek a fényfűzérek, a gyertyák, az adventi koszorúk. Azon kívül hogy ünnepi hangulatot varázsolnak, tűzvédelmi szempontból nagyobb kockázatot jelent ez az időszak. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan teremthetünk biztonságos környezetet, miközben megőrizzük a meghitt karácsonyi hangulatot.
Kötelező a cégének a tűzvédelmi szabályzat? Így készítse el szabályosan
Az üzleteknek és vállalkozásoknak fontos a tűzvédelmi szabályok betartása, mert az elmulasztása komoly következményekkel járhat. Most részletezzük, kiknek és mikor kell elkészíteniük a Tűzvédelmi Szabályzatot, milyen tartalmi követelményeknek kell megfelelniük, és milyen bírságokkal számolhatnak azok, akik ezt elmulasztják.