betöltés folyamatban...

Mezőgazdaság és munkavédelem: a közlekedés és szállítás előírásai

A munkavédelem kiemelten fontos a mezőgazdaságban, különösen a közlekedés és szállítás terén. Az alábbi összefoglalóban bemutatjuk a legfontosabb szabályokat, amelyeket mindenkinek be kell tartania a biztonságos munkavégzés érdekében.

Közlekedés Szabályai

  1. Közúti Közlekedés: A közúti közlekedés szabályait az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM rendelet és a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet határozza meg. Figyelni kell az össztömegre, tengelyterhelésre, és méretre vonatkozó szabályokra, valamint a speciális eszközökre és járművekre vonatkozó rendeletekre is.

  2. Telepen Belüli Közlekedés: A KRESZ szabályai itt is érvényesek. A maximális sebesség legfeljebb 15 km/óra lehet. A gyalogos- és járműforgalmat el kell különíteni, azaz a létesítmények - például magtár, műhely - gépjármű-közlekedésre alkalmas nagykapui mellett egy kisméretű kaput (ajtót) is kell létesíteni a személyzetnek. Az épület kapuját olyan biztosító elemmel kell ellátni, amely megakadályozza, hogy a kapu a sarkaiból kifordítható vagy kiemelhető legyen.

  3. Vezetői Engedélyek: A járműveket csak érvényes vezetői engedéllyel rendelkező személyek vezethetik. A telephelyen belüli közlekedésre is érvényesek a munkavédelmi előírások, így a megfelelő képzettség és vezetői engedély itt is szükséges.

  4. Műszaki Állapot: A járművek műszaki állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. A forgalomból kivont járműveknek is meg kell felelniük a biztonsági előírásoknak, és ezt a munkáltatónak kell bizonyítania.

Szállítás Szabályai

  1. Rakomány Rögzítése: A szállított terhet mindig biztonságosan és stabilan kell elhelyezni, elmozdulás ellen rögzíteni. Magas rakományt csak erre kialakított járművel szabad szállítani, és indulás előtt ellenőrizni kell az oldalmagasítók rögzítettségét. A munkagépen annak szállítása közben senki sem tartózkodhat.

  2. Járművezető Látása: A teher nem zavarhatja a járművezető látását, és hirtelen fékezéskor nem mozdulhat el. A rakomány szemrevételezése és biztonságos kirakodása elengedhetetlen.

  3. Rakomány Kezelése: A rakomány rögzítő eszközök meglazítása vagy eltávolítása előtt fel kell mérni a kockázatokat, és biztosítani kell, hogy a rakomány ne mozduljon el. Az anyagi károk és a személyi sérülések elkerülése érdekében mindig elővigyázatosnak kell lenni.

A mezőgazdaságban dolgozóknak fontos betartaniuk a közlekedés és szállítás szabályait a munkavédelem érdekében. A megfelelő vezetői engedélyek, járművek rendszeres műszaki ellenőrzése, valamint a rakomány biztonságos kezelése mind hozzájárulnak a balesetek megelőzéséhez és a biztonságos munkavégzéshez.

Forrás: Munkavédelem és Foglalkoztatás-felügyelet hivatalos útmutatója. 

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát
Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.
A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken
A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!
Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett
A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.
Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet
Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.