betöltés folyamatban...

Mitől kifejezetten veszélyes munkavédelmi szempontból a mezőgazdasági ágazat?

A mezőgazdasági munka nemcsak kemény, hanem rendkívül veszélyes is, amit az évről évre bekövetkező halálos balesetek száma is bizonyít. Mik a legfontosabb kockázati tényezők? Ebben a cikkben ezt a témát járjuk körbe.

A munkavédelmi hatóság tapasztalatai alapján a mezőgazdasági munkáltatók és munkavállalók munkavédelmi tudatossága gyakran alacsony szintű. A korábbi nagy létszámú munkáltatók helyett ma több kisebb, gyakran családi vállalkozások működnek, ahol a munkavédelem sokszor háttérbe szorul. Bár a költségek csökkentése is szerepet játszik ebben, sok esetben olyan intézkedések maradnak el, amelyek nem jelentenének anyagi terhet a munkáltatók számára. Az egyik legnagyobb probléma a kockázatok felmérésének hiánya, ami pedig elengedhetetlen a hatékony munkavédelmi intézkedésekhez.

A mezőgazdasági és erdészeti munkák során számos tényezőt kell figyelembe venni a veszélyek felmérésekor. Mivel a munkát gyakran szabadban, lakott területtől távol végzik, a dolgozókat különféle klimatikus hatások érik, és szükség esetén az orvosi ellátás is nehezen elérhető. A munkamódszerek rendkívül változatosak lehetnek, és sokszor többféle feladatot is el kell végeznie ugyanazon személynek a munkaideje alatt. A munkaeszközök meghibásodása esetén a hibaelhárítást gyakran egyedül, helyszínen (pl.: szántóföldön) kell megoldani.

A mezőgazdasági munkák időhöz kötöttek, így azokat gyorsan kell elvégezni, ami még magas gépesítettségi szint mellett is hosszú munkanapokat, túlmunkát és sok fizikai idénymunkaerőt igényel. Az ilyen munkákra gyakran alacsony vagy semmilyen szakképzettséggel rendelkező munkavállalókat alkalmaznak, akik kevés munkavédelmi ismerettel rendelkeznek.

A dolgozók gyakran hosszú időre távol vannak otthonuktól és családjuktól, ami megváltoztatja az étkezési szokásokat és közvetlen hatással lehet az egészségre. Az állatokkal, növényekkel és agrokémiai anyagokkal való érintkezés növeli a fertőzések, balesetek, mérgezések és allergiás reakciók előfordulásának kockázatát.

Az ideiglenes, változó vagy idényjellegű munkák esetében a munkavédelmi és egészségügyi szabályok alkalmazása nehézkes, ami gyakran rossz higiénés körülményeket eredményez, mint például csatornázatlanság és vezetékes ivóvíz hiánya. 

Összefoglalva, a mezőgazdaság munkavédelmi szempontból rendkívül veszélyes ágazat. A munkavállalók és munkáltatók munkavédelmi tudatosságának növelése, a kockázatok felmérése és a megfelelő munkavédelmi intézkedések bevezetése elengedhetetlen a biztonságos munkavégzés érdekében. Következő cikkünkben részletes kitérünk a mezőgazdasági munkavégzés szegmenseire és a Munkavédelmi Hatóság legfrissebb kiadványának segítségével hasznos útmutatóval szolgálunk azért, hogy a szántóföldekről is mindenki biztonságban hazaérjen.

Kapcsolódó cikkek

Innováció az építőiparban - Az okosállvány szól, ha nem jól rakta össze
Magyar vállalaté az érdem, az okosőrület megjelent az építőiparban is – és biztonságosabbá teszi a munkavállalók életét.
Ezeket mindenképp ellenőrizzük mielőtt hidegben használjuk a targoncát
Újra itt a tél, a hideg, olykor fagyos idő pedig a munkaeszközeink részéről is nagyobb odafigyelést igényel. A targoncák ilyen időjárásban is működnek, de a hűvösnek lehet néhány hatása a teljesítményükre. Ezzel a néhány tanáccsal elkerülhetőek a kellemetlenségek és gördülékenyen mehet a targoncás munka a legnagyobb mínuszok idején is.
A munkavédelmi sisak - Az életmentő védelmező a munkahelyeken
A fejfedők világnapján mi másról is szólhatna a MUBI legújabb cikke, mint a munkavédelmi sisakokról!
Lezuhant tetőcsere közben a férfi, súlyos munkabalesetet szenvedett
A baleset elkerülhető lett volna a megfelelő egyéni védőeszközök használatával.
Szétrobbant gumiabroncs okozott halálos munkabalesetet
Újabb szomorú esetről tett közzé esettanulmányt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya.
Már nem tudták megmenteni a targonca alá szorult férfit
Egy targonca nem megfelelő szállítása okozott halálos munkabalesetet - olvasható a Munkavédelmi Felügyelet esettanulmányai között.