betöltés folyamatban...

Veszélyes anyagokkal dolgozik? Akkor ez a munkavédelmi változás Önre is vonatkozik

Új szabályok jöttek ki a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységekk kapcsolatban, a kötelező bejelentés menete változik 2023 év végétől.

December 29-től kezdve jelentős változások lépnek életbe a veszélyes anyaggal és keverékkel végzett tevékenységek bejelentési folyamatában. Az adminisztratív feladatokat mostantól a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) végzi, így a tevékenység bejelentésért fizetendő díjat is az NNGYK részére kell befizetni.

A díj befizetéséhez az NNGYK banki adatait használhatják:

  • Név: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
  • Székhely: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
  • Adószám: 15598787-2-43
  • Közösségi adószám: HU15598787
  • Bankszámlaszám: 10032000-00290438-00000000
  • IBAN: HU551003-2000-0029-0438-0000-0000
  • BIC (SWIFT) kód: HUSTHUHB

A tevékenység bejelentés és változásbejelentés díja telephelyenként 7800 Ft. Fontos megjegyezni, hogy a 2023. december 29-én vagy azt követően rögzített bejelentések esetében kell csak a díjat az NNGYK felé kell rendezni.

Amennyiben a díjat korábban a telephely címe szerint illetékes fővárosi/vármegyei kormányhivatalnak rendeztük, kezdeményezni kell a befizetett összeg visszautalását, majd egyidejűleg újra átutalni azt az NNGYK felé. 

A bejelentések továbbra is az Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Kémiai Biztonsági Szakrendszerének (OSZIR-KBIR) Bejelentés/Tevékenység bejelentés pontjában történnek. Az ehhez kapcsolódó segédleteket itt találja. Csak az adminisztratív részt érinti a változás, az ellenőrzési feladatokat (a bejelentések megtörténtének vizsgálata, a helyszíni ellenőrzés során azonosított kötelezettség elmulasztása, stb.) továbbra is a kormányhivatalok népegészségügyi osztályai végzik.

A MUBI munkavédelmi rendszer is nagy segítségére lehet ebben a bejelentésben és az ehhez tartozó dokumentumok rendszerezésében. Ismerkedjen meg a Kémiai anyagok biztonsága modullal, vagy próbálja ki a rendszert most ingyen!

Kapcsolódó cikkek

Szinte minden munkahelyen van veszélyes anyag - Így készüljön fel a 2024-es ellenőrzésekre!
Ahogy arról mi is beszámoltunk, megjelent a 2024-es országos munkavédelmi ellenőrzési terv, jövőre a veszélyes anyagokkal érintkező vállalkozások is számíthatnak hatósági ellenőrzésre. Érdemes elővigyázatosnak lenni és felülvizsgálni a munkavédelmi intézkedéseinket, hogy megfeleljünk a szigorúbb ellenőrzéseknek a következő évben.