betöltés folyamatban...

Kiadta 2022-es jelentését a munkavédelmi hatóság! 1. Rész

A tavalyi évben is több, mint 8000 munkáltatót és több, mint 200.000 munkavállalót ért ellenőrzés.

A munkavédelmi hatóság elkötelezett abban, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát, valamint hosszabb távon a munkavégző képességét és életkilátásait veszélyeztető munkakörülmények javuljanak, a munkavédelmi ellenőrzések hatékonyabbá váljanak. 

Nézzük az eredményeket! 

  • 2022-ben 8151 munkáltatóra terjedt ki a hatósági ellenőrző munka, 13818 látogatás alatt. Az ellenőrzött munkáltatók 69,9%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az arány 0,5%-kal alacsonyabb a 2021-es év azonos időszakában tapasztaltakhoz képest. 
  • A kormánytisztviselők az ellenőrzések során 226554 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták. Szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 54,7%-ánál (124 009 főnél) tapasztaltak, ez majdnem megegyezik az előző év azonos időszakában tapasztaltakkal (55,7%). 
  • A szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 27,5%-a volt súlyos szabálytalansággal érintett, ez 34 153 főt érintett  Látogatásra legtöbbször terv szerinti ellenőrzés alapján került sor (az összes látogatás 47,7%-a). Ezt követi a célvizsgálat 18,2%-al. A munkavédelmi hatóságokhoz beérkező munkabaleseti jegyzőkönyvek felülvizsgálata során szerzett tapasztalatok, illetve a munkavállalók kérelme alapján balesetvizsgálatra az ellenőrzések 9,1%-ában került sor. Az állampolgárok többször (9%) tettek bejelentést, az egészséget és biztonságot veszélyeztető munkakörülmények miatt. 

 

Az ellenőrzések során hozott döntések.

Az ellenőrzések eredményeként összesen 11095 db munkavédelmi döntés került kiadmányozásra.
2022. évben a szankcionálás során 451 esetben a munkáltatókkal szemben munkavédelmi bírságot, 54 esetben természetes személyekkel szemben közigazgatási bírságot, valamint 84 esetben eljárási bírságot alkalmaztak a kormánytisztviselők (munkavédelmi bírság 234 590 200 Ft, közigazgatási bírság 2 245 000 Ft, helyszíni bírság 3 246 000 Ft és eljárási bírság 10 025 000 Ft összegben). Szabálytalan munkavégzés miatt 189 munkavállalóval szemben szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 3 245 000 Ft összegben. 

Az érdemi munkavédelmi döntések 5,3%-a vont maga után pénzbeli szankciót (munkavédelmi, eljárási, illetve közigazgatási bírság).

Hamarosan érkezünk egy második résszel a jelentésből. Ha szeretné digitalizálni, innovatív módon kezelni a munkabiztonsággal kapcsolatos dokumentumait, és elkerülni a hasonló bírságokat, akkor próbálja ki rendszerünket 30 napig díjmentesen!

A korábban megjelent foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésekről szóló tájékoztatóról szóló cikkünket ide kattintva érheti el.

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.