betöltés folyamatban...

Kiadták a 2024-es országos munkavédelmi ellenőrzési tervet, ezek a vállalkozások számíthatnak hatósági vizsgálatokra

Az is kiderült, az év melyik időszakában zajlik majd. Jövő évben két szektort érintenek különösen a hatósági vizsgálatok, a vendégmunkások foglalkoztatását is ellenőrzik.

Emelkedett az esetszám 

A veszélyes anyaggal végzett és a fémipari tevékenységek kerülnek fókuszba a 2024-es munkavédelmi ellenőrzések során – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. Foglalkoztatás-felügyelet terén a vendégmunkásokat foglalkoztató cégek számíthatnak vizsgálatokra.

Tavalyi évben jelentősen megemelkedett a fokozott expozíciós esetek száma (az expozíció a munkavállalókat érő káros anyagokkal való érintkezés mértékét jelzi.) 2022. évben 419 esetet jelentettek, míg 2021-ben 295-et, 2020-ban pedig csak 123-at, így valóban jelentős növekedésről beszélhetünk.

Az elmúlt tíz évben 15 halálos, 4 életveszélyes és 6 maradandó károsodást okozó munkahelyi baleset történt veszélyes anyagok miatt. Az országos átfogó ellenőrzés várhatóan növelni fogja a munkáltatók és a munkavállalók részéről is a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek tudatosságát – megelőzve ezzel a további emelkedést. A terület vizsgálatára 2024.04.01 és 05.31. között kerül sor.

A fémipar is veszélyes terep

A fémipari tevékenységet végző cégeknél jelentős egészségkárosító veszélyekkel és kockázatokkal kell számolni, ezért indokolt a terület átfogó vizsgálata – írják a közleményben. Gondoljunk csak a határérték feletti por- zaj- és rezgésexpozícióra, vagy az itt is jelen lévő veszélyes anyagokra, a nehéz fizikai munkavégzés miatti megterhelésre, az időjárás kedvezőtlen hatásaira – jó példa erre a hegesztők tevékenysége, erről már mi is írtunk cikket.

A munkavédelmi hatóság nyilvántartása szerint tavaly 19 súlyos munkabalesetet regisztráltak a szektorban, ebből 4 sajnálatos módon a munkavállaló halálával végződött. A fémipari technológiák munkavédelmi hiányosságai miatt jellemzőek a csonkolásos balesetek is. A vizsgálatok célja a munkabalesetek és az egészségkárosodások csökkentése. 2024.09.01. – és 2024.10.31. között várhatóak az ellenőrök.

A jogszerű foglalkoztatást is ellenőrzik

Nagyon aktuális téma a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása, nem véletlen, hogy a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés jövőre erre (is) irányul. A közlemény szerint a feldolgozóipar területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát ellenőrzik majd, különös tekintettel a vendégmunkásokra. A vizsgálatra 2024. áprilisában kerül sor, és 2023. január 1. és vizsgálat időpontja közötti időszak kerül ellenőrzésre - különös tekintettel a vendégmunkások foglalkoztatásának jogszerűségére, a szükséges dokumentumok meglétére.

Hotelek, panziók, szálláshelyek, éttermek, büfék is - minden, ami szállás és vendéglátás - számíthatnak hatósági ellenőrzésre jövőre. Ezeken a területeken is a foglalkoztatás jogszerűsége, a szükséges dokumentumok megléte lesz fókuszban.

A MUBI nagy segítségére lehet a jövő évi ellenőrzések során, hiszen minden érintett terület munkavédelmi ügyei könnyen és egyszerűen kezelhetőek a rendszerrel. Várja felkészülten a hatóságot, a MUBI minden szükséges dokumentumot digitális formában egy helyen tárol és átláthatóan rendszerez.

Pár kattintással elérhető bármelyik, hatóság által kért irat. Próbálja ki az ingyenes próbaverziót most ezen a linken vagy nézze meg árainkat itt!

Kapcsolódó cikkek

Hány fokot kell biztosítani a munkavégzéshez?
Tisztázzuk a helyzetet! Korábban kötelező 20-22 fokot biztosítani az ülő, szellemi munkát végzők számára. Vajon mit hozott az energiaválság?
Összefoglaló a várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályokról
A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent „A várandós, a kisgyermekes nők és a gyermekét egyedül nevelő munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályok” kiadvány.
Megfelelően odafigyelsz a munkaeszközeidre munkabiztonsági szempontból?
Könnyedén büntetés, még rosszabb esetben baleset lehet belőle!
Kérdések és válaszok a munkavédelmi törvények módosításával kapcsolatosan
2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. Ezekre érkeztek meg a válaszok.
Veszélyes anyagok a munkahelyen? Ezekről mindenképpen tudnia kell!
A vegyi anyagok mindennapi életünkben mindenütt jelen vannak, és a legtöbb tevékenységünkben alapvető szerepet játszanak, mivel gyakorlatilag minden olyan termékben és eszközben megtalálhatók, amelyet jólétünk biztosítása, egészségünk és biztonságunk védelme, valamint az innováció révén az új kihívásoknak való megfelelés érdekében használunk.
Rendelkezik vállalkozása expozíciós nyilvántartással?
A veszélyes anyagokra vonatkozó expozíciós nyilvántartás a munkavállalók egészségének megőrzését szolgáló alapvető preventív eszköz, a kémiai kockázatbecslés és kockázatkezelés alapja.