betöltés folyamatban...

A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén

Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.

A mentális egészség megőrzése a 21. század egyik legnagyobb kihívásává vált a modern munkahelyeken. Az új munkavégzési formák és technológiák, a digitalizáció, robotizáció és a mesterséges intelligencia térhódítása új lehetőségeket nyújt, ugyanakkor új kihívásokat is teremt. Ezek közé tartoznak az új "stresszfaktorok", amelyek negatívan befolyásolják a munkavállalók mentális jóllétét.

Az Európai Unió felmérései szerint a munkavállalók 45 százaléka van kitéve olyan kockázati tényezőknek, amelyek negatív hatással lehetnek a mentális egészségükre. Ennek fényében az EU 2021–2027-es munkavédelmi keretstratégiájának egyik kulcsfontosságú célkitűzése a pszichoszociális kockázatok csökkentése és a munkavállalók mentális egészségének megőrzése.

Szeptember 26-27-én Toledóban, Spanyolországban rendezték meg "A mentális egészség a munkahelyen és a bizonytalan munka - A pszichoszociális kockázatok kezelése” című konferenciát, konferenciát, amelynek középpontjában a pszichoszociális kockázatok csökkentése, a fizikai és mentális egészségre gyakorolt káros hatásaik megelőzése, valamint a hatósági tapasztalatok és a helyes gyakorlatok megosztása állt.

Magyarországot dr. Zöld-Nagy Viktória munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkár képviselte.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a hagyományos munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi intézkedések önmagukban nem elegendőek. Ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék a kockázatokat, szükség van egy összehangolt és átfogó megközelítésre. Megállapodtak, hogy ösztönözni fogják az Európai Unión belüli szervezeteket, hogy a pszichoszociális kockázatok kezelését építsék be az egészségügyi és biztonsági kockázatértékelésekbe, illetve megerősítik a munkaügyi felügyelőségek és más ellenőrző szervek szerepét a tagállamokban. 

Forrás: OMMF, INSST

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.
Tényleg eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
Itt a válasz. A törvényjavaslat egyesek szerint segíthet a vállalkozásoknak, míg mások attól tartanak, hogy a dolgozók egészségére káros hatásai lehetnek. Te mit gondolsz?