betöltés folyamatban...

Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz

A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.

A munkavédelem hagyományosan a fizikai és kémiai veszélyekre koncentrál, de szerencsére egyre több cég felismeri, hogy a pszichoszociális tényezőkkel is számolnia kell. Egy 2013-as, európai felmérésben a megkérdezettek közül háromnegyede azt állította, hogy a munkahelyen átélt stressz nem fizikai tényezőkből fakad, hanem pszichoszociális vonatkozású. Továbbá, több mint a felük állította, hogy a stressz "nagyon gyakori" vagy "elég gyakori" a munkahelyükön.

Mi az a pszichoszociális kockázat?

Ahogy az 1993. évi Munkavédelmi Törvény is tartalmazza, a pszichoszociális kockázatok a munkahelyen olyan helyzeteket és hatásokat jelentenek, amelyek stresszt vagy lelki problémákat okozhatnak a munkavállalókban. Ezek lehetnek például konfliktusok, nehéz munkarend vagy a munkahelyi bizonytalanság.

Néhány példa:

  1. Munkahelyi stressz: nagyon magas munkaterhelés, szoros határidők, vagy az elvárások és a képességek közötti egyensúly hiánya meghatározó stresszforrás lehet.
  2. Konfliktusok, ellentétek: személyes vagy szakmai konfliktusok, negatív viszony a munkatársakkal vagy a főnökkel, nem megfelelő kommunikáció, társas támogatás hiánya.
  3. Munkahelyi bizonytalanság: egymásnak ellentmondó elvárások és a szerepek tisztázatlansága, leépítések vagy a változások miatt érezhető elégedetlenség, rosszul szervezett céges változások, megélhetés bizonytalansága.
  4. Munka és magánélet egyensúlyának hiánya: ha a munkavállalók nem találják az egyensúlyt a munkavégzés és a magánéletük között, az súlyos stresszforrást jelenthet. Ez általában a túlzott munkaterhelés eredménye.
  5. Mobbing és zaklatás: a mobbing a munkahelyi zaklatás megfelelője a szaknyelvben. Jó példa erre a munkatársakkal vagy a vezetőséggel való problémás interakció, súlyosabb esetben lelki, testi vagy szexuális bántalmazás, diszkrimináció.

Mit mond a tudomány?

Kristensen egy dán kutató, aki sokat foglalkozott a témával, 2005-ös tanulmányában hat kulcsfontosságú összefüggést tárt fel az alábbi tényezők között:

  • Munkahelyi követelmények: A magas vagy alacsony munkahelyi követelmények stresszt okozhatnak.
  • Hatáskör/ kontroll: A munkavállalóknak, akiknek van hatáskörük a munkájuk felett, fejlődési lehetőséget kínál, míg az alacsony hatáskör potenciális stresszforrás lehet.
  • Munka értelmessége: Ha a munka értelmesnek tűnik, akkor ez fejlődési lehetőséget jelent, de ha értelmetlennek érzik, akkor stresszor lehet.
  • Jutalmazás: Az alacsony jutalmazás a munkavállalók számára stresszforrás lehet, míg az adekvát jutalmazás fejlődési lehetőséget nyújthat.
  • Előreláthatóság: Az alacsony előreláthatóság, vagyis a fontos tervekről és változásokról való hiányos információ stresszt okozhat.
  • Támogatás a felettestől és a munkatársaktól: Az alacsony támogatás stresszt generálhat, míg a magas támogatás fejlődési lehetőséget teremthet a munkavállalók számára.

Miért fontos a pszichoszociális kockázatok kezelése?

A hosszú távon átélt stressz nem csak fizikai, de lelki egészségromláshoz is vezet: megjelenthet kiégés, szorongás vagy depresszió a munkavállalónál. Emellett viselkedési változásokat is okozhat, valamint károsíthatja a kognitív képességeket -  a koncentrációt, a memóriát és a döntéshozatalt – melyek elég fontos pillérei a munkavégzésnek.

Számos nemzetközi és hazai kutatás arra utal, hogy az egészségügyi problémák és a munkaképtelenség között szoros összefüggés van. Ez a kapcsolat gyakran vezet hiányzásokhoz és a munkahelyi teljesítmény csökkenéséhez.

Az ilyen kockázatok figyelmen kívül hagyása hosszú távon komoly következményekkel járhat, például:

  1. Csökkent munkateljesítmény: A stressz, a szorongás és a depresszió csökkentheti a munkavállalók hatékonyságát és kreativitását. Kutatások bizonyítják, hogy a magas stressz szint a munkabalesetek esélyét is növeli.
  2. Magas fluktuáció: Az elégedetlen munkavállalók hajlamosak a munkahelyváltásra, ami növeli a cég számára a munkaerő megtartásának és képzésének költségeit.
  3. Fizikai egészségügyi problémák: A krónikus stressz és szorongás hosszú távon fizikai egészségügyi problémákhoz is vezet, mint például szívbetegségek vagy emésztőrendszeri zavarok. Egy brit felmérés szerint a stressz 2015-16-ban az összes munkával kapcsolatos megbetegedés 37%-át, és a betegség miatt kihagyott munkanapok 45%-át okozta.
  4. Munkahelyi konfliktusok és csapatösszetartás hiánya: A pszichoszociális kockázatok növelhetik a konfliktusokat a munkahelyen és csökkenthetik a csapatok összetartását.

Hogyan kezeljük?

Üzleti szempontból is érdemes megvizsgálni a kérdést, mert a fent taglalt következmények mind költségnövekedéssel járnak, amelyek elkerülhetőek lennének a kockázatok gondos azonosításával és csökkentésével, hasonlóan a fizikai veszélyekhez. A pszichoszociális kockázatok kezelése az alkalmazottak és a munkáltatók közös felelőssége. A következő lépések segíthetnek a kockázatok csökkentésében:

  • Felmérés és értékelés: Az első lépés az, hogy felmérjük a terepet és azonosítsuk, milyen pszichoszociális kockázatokkal kell számolnunk a vállalatnál. Ennek során fontos az alkalmazottak véleményét is figyelembe venni.
  • Megelőzés: Tegyünk prevenciós intézkedéseket a kockázatok minimalizálására, például munkahelyi stresszkezelési programok vagy a konfliktuskezelő tréningek bevezetésével.
  • Kommunikáció és támogatás: Biztosítsunk nyitott kommunikációt a munkavállalók és a vezetőség között. Kínáljunk pszichológiai támogatást és segítséget a stresszel vagy szorongással küzdő dolgozóknak.
  • Munka és magánélet egyensúlyának támogatása: Tegyünk határozott lépéseket azért, hogy a munkavállalóknak ne csak munkából álljon az egész élete. Fontos a magánélet, a pihenés, a családdal eltöltött idő, hiszen egy boldog alkalmazott jobban is teljesít. A rugalmas munkaidő vagy távmunka lehetősége is segíthet ebben a kérdéskörben.
  • Felülvizsgálat és fejlesztés: Folyamatosan vizsgáljuk felül a munkahelyi környezetet és a pszichoszociális kockázatokat, és szükség esetén bátran változtassunk!

Források: Munkahelyi Stressz Info, Oshwiki

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.
Tényleg eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
Itt a válasz. A törvényjavaslat egyesek szerint segíthet a vállalkozásoknak, míg mások attól tartanak, hogy a dolgozók egészségére káros hatásai lehetnek. Te mit gondolsz?