betöltés folyamatban...

Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok

Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.

Az éttermek munkavédelmi szempontból különösen érzékeny területek. Az ételek elkészítése, feldolgozása és kiszolgálása során számos potenciális veszélyforrás létezik, amelyek mind a dolgozók, mind pedig az ételminőség és a vendégek egészségét is veszélyeztethetik.

Gyakori sérülések

 • Éles munkaeszközök: A konyhán előforduló balesetek nagy része vágásból adódik. Késeket rendezetlenül hagyni tilos. Saját testünk irányába ne vágjunk, közlekedés során a késeket a padozat felé kell fordítani.
 • Csúszásveszély: Nem megfelelően zsírtalanított, felmosott padlón könnyen el lehet csúszni, ez pedig törést, ficamot okozhat.
 • Vegyszerek és biológiai anyagok: A konyhákban gyakran használnak tisztítószereket, fagyasztott élelmiszereket, valamint hús- és haltermékeket. Az ezekkel való érintkezés bőrproblémákat, allergiákat vagy akár fertőzéseket is okozhat.
 • Forrázás, égési veszély: A főzéshez nagyon sok magas hőmérsékletű vízre van szükség. Forró étellel edényt maximum 3/4-ig szabad tölteni. Egy személy maximum 10 liter űrtartalmú meleg, vagy forró ételt vihet vagy emelhet.
 • Tűzveszély: A nagy hőmérsékletű főzőberendezések, olajsütők és tűzhelyek miatt a tűzveszély mindig fennáll az éttermi konyhákban. Az elégtelen oltóberendezések vagy a nem megfelelő képzésű személyzet nagy veszélyfaktort jelent.
 • Mozgó alkatrészek: Az éttermi konyhákban rengeteg mozgó alkatrész és gép található, például húsdarálók, vágóberendezések vagy szeletelők. Működő és/vagy forgó gépbe nyúlni minden esetben tilos, ahogy a védőburkolat kiiktatása használat alatt is. Az ilyen baleset zúzódással, vágással, csonkolással végződhet.

Egyszerű, de életmentő szabályok

 • Megfelelő képzés: Minden éttermi dolgozó részére biztosítani kell megfelelő képzést az élelmiszerbiztonság és a munkavédelem terén. Ez a munkáltató felelőssége.  Ennek során elsajátíthatják a veszélyek felismerését és a biztonságos munkamódszereket.
 • Személyi védőfelszerelés: Minden éteremben dolgozó személynek megfelelő védőfelszerelést kell viselnie, például kesztyűt, sapkát és védőruházatot. Ha a munkavállaló nem hordja a munkaadó által adott védőeszközt, akkor pénzbüntetést kaphat a munkavédelmi hatóság által.

 

 • Tűzveszély és égés elkerülése: A védőfelszerelés ezen a téren is csökkenti a balesetek számát. Csak fogóruhával vagy ilyen célra kialakított speciális eszközzel nyúlhat a munkavállaló forró edényhez. A keveréshez is hosszú nyelvű eszközök használata az elvárt. Soha ne hajoljunk vagy átnyúljunk forró ételek vagy folyadékok felett! A forró edények elhelyezésénél is ügyeljünk a teljes alapfelület használatára. 
 • Forró ételt tartalmazó edény kézi szállítása előtt meg kell győződni arról, hogy a szállítási útvonal szabad és csúszásmentes. Olajsütők tüzének oltására vizet használni szigorúan tilos! A leghatékonyabb megoldás ebben az esetben a tűzoltó takaró, vagy ha nincs kéznél, a kigyulladt edény fedelének használata.
 • Rendszeres ellenőrzések: Az éttermi berendezéseket és gépeket rendszeresen kell ellenőrizni és karbantartani annak érdekében, hogy megelőzzük a baleseteket és a hibás felszerelés okozta problémákat. A munkaeszköz mindig legyen stabil, eldőlés ellen biztosított.
 • Biztonságos munkakörnyezet kialakítása: Az éttermek tervezésekor és kialakításakor figyelembe kell venni a munkavédelem szempontjait is. Például a tűzvédelmi rendszerek megfelelő kialakítása és a gépek elhelyezése fontos a munkahelyi biztonság szempontjából

Egyéb fontos előírások

 • Főzőüst leeresztő szelepét megfelelő biztosítás alkalmazásával az akaratlan kinyílás, illetve kinyitás ellen védeni kell.
 • Tisztító-, fertőtlenítő szereket eredeti csomagolásban, felirattal ellátva, külön helyiségben kell tárolni. Tisztításra, fertőtlenítésre kizárólag engedélyezett tisztító-, fertőtlenítő szerek használhatók fel. Vegyszerek használata előtt mindig meg kell ismerni azok Biztonsági adatlapjának (MSDS) tartalmát.
 • Élelmiszer tárolására szolgáló edényben még átmenetileg is szigorúan tilos veszélyes anyagot, tisztítószert tárolni.
 • Azokon a területeken, ahol a takarítás miatti nedves padozat csúszásveszélyes lehet, ott azt megfelelően, táblával kell megjelölni. Jellemzően ilyen területek lehetnek a vendégek által látogatott területek.

Az Étel Világnapja tehát nemcsak az ízletes ételek és különleges receptek ünneplése, hanem lehetőség arra is, hogy emlékeztessük magunkat a munkavédelem fontosságára az élelmiszeriparban. Az éttermekben dolgozók biztonsága és egészsége alapvető fontosságú, és azok, akik éttermeket látogatnak, jogosan elvárják, hogy az ételek ne csak finomak legyenek, hanem biztonságosan is készüljenek.

Felhasznált anyagok és részletes szabályzat: Biztonságos Vendéglátás 

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Tényleg eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
Itt a válasz. A törvényjavaslat egyesek szerint segíthet a vállalkozásoknak, míg mások attól tartanak, hogy a dolgozók egészségére káros hatásai lehetnek. Te mit gondolsz?