betöltés folyamatban...

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban

Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  

A vizsgálatról

Az idei év első felében tovább folytatódott a harc a munkaügyi jogsértések ellen. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 7 789 munkáltatót ellenőrzött január 1. és június 30. között. Szomorú adat, hogy a foglalkoztatók 65%-ánál találtak valamilyen szabálytalanságot, amelyek mintegy 28 217 munkavállalót érintettek.

1 574 esetben szabott ki a hatóság munkaügyi bírságot, összesen 514 284 200 (!) forintot kell fizetniük a jogsértő munkáltatóknak. Öröm az ürömben, hogy az előző év hasonló időszakához képest csökkent a szabálysértők száma, ami azt jelzi, hogy egyre több munkáltató kezdi komolyan venni a munkaügyi szabályok betartását.

Tipikus jogsértések

A legtöbb szabálytalanságot a munkavállalók bejelentésével kapcsolatban találták. Az építőiparban és a vagyonvédelmi ágazatban a legnagyobb arányú a feketefoglalkoztatás, közel 22 %. Előbbi adta az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 47 %-át (1 889 fő). A nagy szám ellenére az eredmény még így is csökkenő tendenciát mutat a 2022-es adatokhoz képest.

Számos munkavállalót foglalkoztatnak feketén a személy- és vagyonőrök közül is. Az ellenőrzés során 226 fő a munkaviszonyt nem tudta igazolni, ez a vizsgálatban résztvevő vagyonőrök 21.88%-át jelenti.

Ezeken felül az alábbi ágazatokban voltak feketén foglalkoztatott munkavállalók:

  • mezőgazdaság 2,5 % (99 fő)
  • feldolgozóipar 4,9 % (196 fő)

Mindkét területen csökkenést láthatunk a 2022-es adatokhoz képest. A gépiparban és a vendéglátásban viszont nőtt a jogszerűtlen dolgozók száma, előbbinél az ellenőrzésben résztvevő munkavállalók 2,61 %-át (466 fő) utóbbinál pedig 17,15 %-át (466 fő) érintett. 

A bejelentés nélküli foglalkoztatást a korábbi évekhez hasonlóan adminisztrációs hibával, a könyvelő mulasztásával, vagy próbamunkával indokolták a munkáltatók.

Milyen szabálytalanságokat találtak még?

Dobogós helyen végzett a munkaidő-nyilvántartás hiánya is, ez 2741 munkavállalót érintett. Ennek hátterében gyakran a jogszabályok ismeretének hiánya és a rendkívüli munkavégzés elfedésére irányuló szándék áll. A  munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos szabálytalanság is gyakori. 2023. június 30-ig a főbb jogsértések közé tartoztak, és 5 116 munkavállalót érintettek, ami ugyan alacsonyabb a 2022. hasonló időszakában mért adatokhoz képest (5 902 fő), de továbbra is komoly problémát jelent.

A munkabérrel kapcsolatos jogsértések is emelkedő tendenciát mutatnak: az érintett munkavállalói létszám 2022 első félévéhez képest nőtt, ezek között a legjelentősebb probléma, hogy számos munkavállaló nem kapta meg a fizetését az írásban foglalt határidőig, vagy a pótlékok kifizetése nem történt meg, de bérjegyzékkel kapcsolatos hiányosságok is felmerültek. Az egyéb szabálytalanságok között kiemelkedik a munkajogviszony megszűnésével összefüggő igazolások - azaz a kilépő papírok - kiadásának elmaradása. Ugyanakkor örömteli, hogy a szabadsággal kapcsolatos jogsértések száma jelentősen csökkent a 2022. első félévi adatokhoz képest. A teljes jelentés itt elérhető.

A MUBI segíthet

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a hatóságok és a munkáltatók közös erőfeszítései révén fokozatosan javulnak a munkaügyi körülmények, de továbbra is szükség van az ellenőrzésekre és a munkavállalók jogainak védelmére. Rengeteg hivatalos papírt kell rendszereznünk munkáltatóként: munkaszerződés, munkaidő-nyilvántartás, bérjegyzék, jelenléti ív és még folytathatnánk a felsorolást. 

A MUBI segítségével minden foglalkoztatással kapcsolatos dokumentumot egy helyen tárolhat és értesítést kap, ha bármilyen hiányosság merülne fel. Így egy ellenőrzés során a munkavállaló nevére kattintva minden szükséges irat egy pillanat alatt megjelenik a szoftverben. Most díjmentesen kipróbálhatod 30 napig ide kattintva!

Forrás: OMMF

Kapcsolódó cikkek

Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.
Tényleg eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
Itt a válasz. A törvényjavaslat egyesek szerint segíthet a vállalkozásoknak, míg mások attól tartanak, hogy a dolgozók egészségére káros hatásai lehetnek. Te mit gondolsz?