betöltés folyamatban...

Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?

Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?

Számos munkakörnél és tevékenységnél fokozott a fertőző betegségekkel való kontaktus veszélye. Ezekben az esetekben jogszabályi előírás a védőoltások alkalmazása a munkavállalók és környezetük védelme érdekében.

Kötelező védőoltások veszélyeztetett munkakörökben

A jogi előírások szerint a munkáltató felelős a biológiai kockázatok felméréséért és a munkavállalók védelméért. Ez magában foglalja a dolgozók védőoltását is. A veszélyeztetett munkakörökről szóló szakvéleményt a járási hivatal készíti el, és az országos tiszti főorvos évente kiadja a javasolt védőoltások listáját. Melyek a leginkább elterjedt oltások a munka világában?

HASTÍFUSZ ELLENI OLTÁS: A hasitífuszt a salmonella typhi baktérium okozza. Azok veszélyeztettek, akik munkájuk során rendszeresen érintkeznek szennyvízzel vagy emberi ürülékkel, például csatornamunkások, mélyépítők, laboratóriumok dolgozói vagy kórházi fertőzőosztályok munkatársai. Nekik kötelező ez az oltás.

KULLANCSENCEPHALITIS ELLENI OLTÁS: kullancscsípésnek való kitettségKullancsencephalitis elleni Az oltás szükséges azoknak, akik kullancscsípésnek vannak kitéve munkavégzés közben, jó példa erre az erdészeti dolgozók csoportja.

HEPATITIS A OLTÁSOK: A Hepatitis A vírust a széklet közvetíti, tehát a fertőzés széklettel szennyezett tárgyak, anyagok, élelmiszerek emésztőrendszerbe kerülésével terjedhet. Kötelező a beoltása azoknak, akik érintkeznek szennyvízzel vagy humán fekáliával.

HEPATITIS B OLTÁSOK: A hepatitis B fertőzést a vér, a szövetnedvek és a testváladékok közvetítik. Azoknál az egészségügyi dolgozóknál szükséges a vírus elleni védelem, akik olyan tevékenységet végeznek, amely során rendszeresen szennyeződhetnek:

  • vérrel, vérkészítményekkel,
  • testfolyadékokkal,
  • váladékokkal,
  • szövetnedvekkel,
  • és az ezekkel szennyezett eszközökkel, műszerekkel.

VESZETTSÉG ELLENI OLTÁS: Védőoltás szükséges azoknak, akik a veszettség vírusával dolgoznak vagy esély van rá, hogy veszett állattal érintkeznek: például laboratóriumi munkatársak, vágóhídi dolgozók, állatorvosok vagy vadászok.

DIFTÉRIA – TOROKGYÍK ELLENI OLTÁS: Fertőzőosztályokon dolgozó vagy emberi eredetű vizsgálati anyagok feldolgozásával foglalkozó laboratóriumok munkatársai számára szükséges.

TETANUSZ ELLENI OLTÁS: Tetanusz elleni oltást kell adni olyan munkakörökben dolgozóknak, ahol földdel szennyezett sérülések előfordulhatnak, például mélyépítés vagy mezőgazdaság területe. A munkáltató felelőssége, hogy gondoskodjon a dolgozók tetanusz elleni védettségének folyamatos fenntartásáról.

MENINGOCOCCUS BETEGSÉG ELLENI OLTÁS: Meningococcus elleni védőoltás kell azoknak, akik gennyes agyhártyagyulladást vagy vérmérgezést kezelnek, valamint akik a Neisseria meningitidis törzsek vizsgálataival foglalkoznak. Továbbá fertőző agyhártyagyulladásban szenvedő betegek ellátását végző kórházi dolgozóknak.

INFLUENZA ELLENI OLTÁS: Az egészségügyi szolgáltatónak fel kell ajánlania az influenza elleni védőoltást évente legalább egyszer, minden munkavállalójának – a központilag biztosított oltóanyaggal – a csökkent immunitású személyek egészségének védelme érdekében.

VARICELLA (BÁRÁNYHIMLŐ) ELLENI OLTÁS: Az immunhiányos betegek, a várandós nők és a csecsemők ápolását végző egészségügyi dolgozóknak ajánlott bárányhimlő elleni oltást is kapniuk.

Kötelező védőoltások akut fertőzési veszély esetén

  1. Hasitífusz: Fertőzés gyanúja esetén a veszélyeztetett személyeket azonnal hastífusz elleni oltással kell védeni.
  2. Torokgyík: Diftériás valamint a pertusszisz (szamárköhögés) beteggel érintkezett személyek szükséges oltásait egyedileg kell mérlegelni.
  3. Kanyaró, rózsahimlő, mumpsz: Az alábbi megbetegedések esetén a környezetben élőknek, különösen a csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlott oltásokat adni.
  4. Tetausz: A sérülés körülményeitől és az oltási kórelőzménytől függően kell alkalmazni a védőoltást, ezt minden esetben szakorvos mérlegeli.
  5. Veszettség: Megalapozott veszettségveszély esetén aktív immunizálásra van szükség. Indokolt esetben bármely életkorban, bármilyen alapbetegségben szenvedő betegnél vagy várandós nő esetén is beadható. Fokozott a fertőződés veszélye, ha a munkavállalót fejsérülés érte vagy több helyen mélyreható sérülést szenvedett, illetve ha a sérülés és az oltási sorozat megkezdése között két hét vagy annál több idő telt el.

Ezek az információk segítenek a munkavédelmi és munkabiztonsági szempontok alapján a megfelelő védőoltások kiválasztásában és alkalmazásában. A MUBI rendszerével könnyen nyomon követheti munkavédelmi teendőit, köztük a kötelező védőoltások esedékességét is. Vegye fel a kapcsolatot velünk itt! 

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.
Tényleg eltörlik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálatot?
Itt a válasz. A törvényjavaslat egyesek szerint segíthet a vállalkozásoknak, míg mások attól tartanak, hogy a dolgozók egészségére káros hatásai lehetnek. Te mit gondolsz?