betöltés folyamatban...

Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés

A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.

A munkáltatónak kötelessége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeiről, követelményeinek betartásáról rendszeresen meggyőződni. Ide tartozik a biztonsági adatlap megléte vegyi anyag esetén, de ugyanígy az is, hogy a munkavállaló viseli-e a számára kötelező védőeszközöket. A belső ellenőrzéseknek számos formája létezik, amelyek úgymond előre lemodellezik az „éles” vizsgálatokat. Három formáját különböztetjük meg:

  • Munkafolyamati ellenőrzések: Amikor a munkabiztonsági követelmények meglétét, betartását ellenőrizzük. Az vizsgálat tényét, a megállapításokat az ellenőrzési naplóban, ha ilyen nincs, akkor más alkalmas módon (pl. jegyzőkönyv) javasolt rögzíteni.
  • Munkavédelmi szemle: Célja a munkavégzés biztonságának, veszélymentességének, a munkát végzők munkavédelmi tudatosságának ellenőrzése. A szemle komoly megelőző eszköz a munkáltató kezében. A munkavédelmi szemle rendszeres megtartása és a szemle során feltárt hiányosságok megszüntetése a munkavégzés minden résztvevője számára a biztonság javulását eredményezi. A munkavédelmi szemlét minden esetben a szervezeti egység vezetője tartja és ő is dönt a résztvevők köréről. Javasolt meghívni a foglalkozás-egészségügyi orvost, a munkabiztonsági szakemberünket és a munkavédelmi érdekképviseletet is. Itt is szükséges jegyzőkönyvet készíteni.
  • Munkavédelmi ellenőrzés: Minden esetben munkavédelmi szakember végzi. Célja az információgyűjtés a munkabiztonsági követelmények betartásáról, hogy utána visszajelzést adjunk a megbízónak és konkrét intézkedési javaslatokat tegyünk a hiányosságok javítására.

A munkabiztonsági ellenőrzésnek is számos eszköze van, pl. dokumentációk vizsgálata, munkafolyamatok megfigyelése, a munkahely és a munkaeszköz vizsgálata, munkavállalók, munkavédelmi érdekképviselet megkérdezése, mérések (ellenőrző, tájékoztató) elvégzése stb. A hatósági ellenőrzések már élesben mennek, komoly büntetéssel nézhetünk szembe, ha elmulasztjuk kötelezettségeinket.

A munkavédelemmel kapcsolatban rengeteg kisebb projekt alakulhat ki egy vállalkozás életében. A MUBI rendszerével az ezzel kapcsolatos feladatokat könnyedén kezelheti. Ebből a célból hoztuk létre az intézkedések nyomon követése modult, mely többek között rendszerezi az alábbiakat:

  • beszerzéssel kapcsolatos teendőket, legyen szó akár egy védőeszközről, vagy munkaeszközről
  • a korábbi ellenőrzések során feltárt hiányosságok, mulasztások kijavításának státuszát
  • bármilyen munkabiztonsággal kapcsolatos projektet és ügymenetet
  • egy esetlegesen bekövetkezett baleset, vagy foglalkozási megbetegedés kivizsgálását

A MUBI segítségével minden munkabiztonsági feladatot könnyedén kézben tarthat és mindig felkészülten várhatja a hatósági ellenőrzéseket, nem érheti kellemetlen meglepetés. Próbálja ki próbaverziónkat most teljesen ingyen!

Forrás: Jogkövető

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.
Munkavédelmi fronton is számos változást hoz az állam működését egyszerűsítő törvény
Elsősorban a vállalkozások adminisztrációs terhének csökkentése a célja annak a törvénynek, amit szerdán hagyott jóvá az Országgyűlés. Az állami működés egyszerűsítésére irányuló törvény több mint 70 különböző jogszabályt módosít, ideértve az adózási előírásokat és a munkavédelmi törvényt is.