betöltés folyamatban...

Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot

A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.

Az faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2023-ban része volt egy országos hatósági ellenőrzésnek. Vizsgáltak fűrészáru-gyártókat, asztalos és bútorkészítő cégeket, építőanyag kereskedőket – azaz minden olyan munkahelyet, ahol fafeldolgozás zajlik.

Az ellenőrzés 2023 áprilisától június végéig tartott, összesen 15.916 munkavállaló bevonásával és célja volt az, hogy meggyőződjenek a munkavédelmi előírások betartásáról a faiparban tevékenykedőknél.

Majdnem mindenhol volt szabálytalanság

406 céget ellenőriztek, ezek közül 397-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, ami majdnem 98%-a a vizsgált csoportnak. Ez azt jelenti, hogy majdnem az összes, vizsgálatba vont faipari cégnél előfordult valamilyen munkavédelmi hiányosság. Jó hír, hogy csak 10%-nál voltak olyan kirívó hibák, amelyek miatt pénzbüntetést kellett kiszabni.

A munkaeszközöket is górcső alá vette a vizsgálat, egészen pontosan 5668 db-ot ellenőriztek, melyből 1068 (18,8%) esetében állapítottak meg valamilyen hiányosságot munkavédelmi szempontból. A higiénikus étkezési és tisztálkodási lehetőség rendelkezésre állt (98,2%). Az ellenőrzött munkahelyek közül, ahol a munkavállalók rákkeltő vagy mutagén anyag hatásának voltak kitéve, a munkáltatók jellemzően biztosították – a külön jogszabályban előírt – személyi higiénés feltételeket (92,5%). A munkáltatók többsége (95,7%) megtartotta a jogsszabályban előírt munkavédelmi oktatást, az egyéni védőeszközök juttatásának belső rendjét írásban szabályozta (85,7%).

A munkáltatók jellemzően biztosították a munkavállalóik részére a megfelelő védelmi képességű egyéni védőeszközöket (98,8%). Az ellenőrzött faipari gépek magyar nyelvű üzemeltetési dokumentációval szinte minden esetben rendelkeztek (97,9%). Az időszakos biztonsági felülvizsgálatokat a munkáltatók többsége (95,1%) elvégeztette a munkadarabok megfelelő vezetését és előtolását szabályosan oldották meg (99,4%). Azok a munkaeszközök, melyeknél a kivágódó tárgyak veszélyt jelentettek, jellemzően rendelkeztek megfelelő biztonsági berendezéssel (98,2%). A munkáltatók a munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatairól általában megfelelően gondoskodtak, az ellenőrzött munkavállalók körülbelül 3%-a nem rendelkezett érvényes alkalmassági véleménnyel.

A jelentésben számos példát felsorolnak

A hatósági ellenőrök büntetést szabtak ki, mert a feldolgozásra váró faanyagokat olyan helyeken tárolták, ahol az emberek közlekednek. Néhány esetben a körfűrészgép mozgó asztala belelógott a közlekedési útvonalba, és az asztal széle biztonsági jelzéssel nem volt jelölve. Egy szalagfűrészgép előtt lévő, kb. 5-6 cm-es rézsűs szintkülönbséget nem jelöltek a botlásveszélyre figyelmeztető biztonsági jelzéssel.

További gyakori hibaként jelölték meg, hogy a faipari szalagfűrészlapokat fogazással kifelé, azaz rossz oldalukkal tárolták. Néhány cég élelmiszerek csomagolására szolgáló edényekben tárolt vegyi anyagokat, ami súlyos egészségkockázatot jelent a munkavállalók számára. Emellett gyakran hiányoztak a megfelelő feliratok is, ami növeli a balesetek és mérgezések veszélyét.

Az eredményekből látható, hogy szinte minden cég biztosított pihenő és étkezőhelyiséget amunkavállalóknak, olykor viszont az étkezőtereket egyben raktárként is használták, vagy a dolgozók a poros munkaasztaloknál ebédeltek, ahol veszélyes anyagok is voltak tárolva.

A legtöbb probléma a kémiai kockázatértékeléssel kapcsolatosan merült fel. A veszélyes anyagokkal dolgozó cégek 13,6%-a nem készítette el megfelelően a kockázatértékelést - gyakran nem vizsgálták teljeskörűen a munkavállalókat érő veszélyeket, például zajt, rezgést, port vagy vegyi anyagokat.

Gyakori tévhit, hogy ha a munkáltató tájékoztatja a munkavállalót a biztonsági szabályokról, a dolga itt véget is ért. Néhányan azt gondolták, hogy azok betartása már a munkavállaló felelősségi körébe tartoznak, így sok helyen nem volt megfelelő a védőeszközök viselése és tárolása. Ezen kívül előfordult, hogy nem rögzítették az oktatás tematikáját, és a gépeket kezelő munkavállalók nem kaptak megfelelő éves képzést. Néhány cég pedig nem rendelkezett a munkahelyen használt veszélyes anyagok biztonsági adatlapjaival, így a munkavállalók nem tudták, mivel dolgoznak.

A MUBI segíthet elkerülni ezeket

Az eredmények azt mutatják, hogy a munkavédelem terén még sok a tennivaló. Ha szeretné egyszerűsíteni az életét, a MUBI rendszerével mindent egy helyen, átláthatóan tárolhat, ellenőrzés során két kattintással elő is varázsolhatja a kért adatokat vagy dokumentumokat. Értesítést kap, ha lejár egy munkavállaló engedélye, vagy egy gép időszakos felülvizsgálatára van szükség.  És nem utolsósorban biztonságban tudhatja munkavállalóit, hiszen a munkavédelem nemcsak a törvények betartásáról szól, hanem a munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről is.

A MUBI egyik célja, hogy segítségünkkel minden munkahely a lehető legbiztonságosabbá válhasson, miközben a törvényi előírásoknak is tökéletesen megfelel.

Próbálja ki rendszerünket most ingyenesen a demo verzióval!

Forrás: OMMF

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.
Munkavédelmi fronton is számos változást hoz az állam működését egyszerűsítő törvény
Elsősorban a vállalkozások adminisztrációs terhének csökkentése a célja annak a törvénynek, amit szerdán hagyott jóvá az Országgyűlés. Az állami működés egyszerűsítésére irányuló törvény több mint 70 különböző jogszabályt módosít, ideértve az adózási előírásokat és a munkavédelmi törvényt is.