betöltés folyamatban...

Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen

A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.

Milyen területekre terjed ki a munkavédelmi ellenőrzés?

A munkavédelmi feladatok ellátása kiterjed a munkabiztonság és a munkaegészségügy hatósági feladataira.

A munkabiztonsági követelményrendszer azt foglalja magába, hogy hogyan lehet megakadályozni a munkahelyi baleseteket és megórvni a munkavállalók életét és egészségét a technikai-, és a műszaki szervezési szempontok figyelembevételével.

Az ellenőrzés során főként a munkavállalók egészségügyi és munkavédelmi felkészültségét vizsgálják, figyelve például az érvényes munkaköri orvosi vizsgálatokra és az alkoholfogyasztásra. Emellett értékelik a rendet és tisztaságot, valamint a munkahely állapotát, beleértve a világítást, szellőzést és fűtést.

A szociális létesítmények, mint az öltözők és mosdók állapotát is ellenőrzik. Az vizsgálat során figyelnek a gépek és berendezések biztonságos működésére, ellenőrizve például a védőberendezések hatékonyságát és az előírt felülvizsgálatok elvégzését. Emellett megvizsgálják az egyéni védőfelszerelések meglétét és megfelelőségét. Balesetek esetén kivizsgálják azok okait és utánanéznek, hogy milyen intézkedéseket tettünk, hogy még egyszer ne következzen be a baleset.

Mihez van joga egy munkavédelmi felügyelőnek?

A munkavédelmi felügyelő az illetékességi körébe tartozó bármely munkahelyen végezhet ellenőrzést, nem kell külön engedélyt kérnie. Joga van elkérni az ellenőrzéshez szükséges információkat a munkavállalóktól, a személyazonosságukat is ellenőrizheti. Természetesen a hatóság emberének is szükséges igazolvánnyal vagy megbízólevéllel alátámasztania, hogy jogosult az ellenőrzésre.

Többek között kötelezhet, hogy írásban tájékoztassuk a munkavédelmi előírások betartásáról. Ha hiányosságokat talál, akkor határidőt is szabhat a javításra. Súlyos esetben akár a munkavállalókat is eltilthatja a veszélyes munkavégzéstől. Emellett felfüggesztheti a munkaeszközök és védőeszközök használatát, ha nem felelnek meg a szabályoknak és elrendelheti munkahigiénés vizsgálatokat. A munkavédelmi hatóság bírságot is kiszabhat azokra a munkáltatókra, akik nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, és ezzel súlyos veszélyt jelentenek a munkavállalók életére és egészségére. Ha valaki megakadályozza a vizsgálatot, a felügyelő kérhet segítséget a rendőrségtől. 

5 tipp, hogy minden gördülékenyen menjen

  • A legjobb, ha preventív módon és felelősséggel állunk a munkavédelemhez, azaz rendszeresen megyőződünk arról, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételei adottak. Érdemes meghatározott időközönként belső ellenőrzéseket tartani munkavédelmi szakember megbízásával. Folyamatosan monitorozzuk, hogy minden munkavállaló megkapta a szükséges oktatást, és gondoskodjunk arról, hogy a munkavédelmi előírásokat betartsuk.
  • Az ellenőrzés során mindig legyünk kedvesek és segítőkészek a munkavédelmi felügyelőkkel és ne próbáljuk kimagyarázni a talált hiányosságokat. Annál inkább azonnal orvosoljuk, vagy tegyünk ígéretet azok javítására.
  • Tartsuk szem előtt, hogy a Munkavédelmi Hatóság emberei nem az ellenségeink, nem a bírság kiszabása a céljuk, hanem az emberi életek megóvása, a dolgozók egészsége és biztonsága. Ennek pedig közös célnak kell lennie.
  • Amennyiben alvállalkozók is dolgoznak a területünkön, egyeztessünk velük az ellenőrzés kezdetekor, hogy elkerüljük, hogy a mi cégünk kapjon valami olyanért bírságot, ami valójában az alvállalkozók hibája. A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy minden vállalkozás a saját tevékenységéért felel.
  • Az ellenőrzés során fontos, hogy a munkavédelmi dokumentációt könnyen elérhető és rendezett formában tartsuk, legyen szó jelenléti ívről, alkalmassági igazolásról, jegyzőkönyvekről vagy akár egy kémiai anyag biztonsági adatlapjáról. A Munkavédelmi Hatóság gyakran tapasztalja, hogy a rendszertelen vagy rendezetlen dokumentáció a biztonság problémáinak jele lehet. A MUBIval ilyen nem fordulhat elő, az átlátható, precíz és rendezett munkavédelem céljából alkottuk meg. Hatékonyságát most Ön is kipróbálhatja díjmentesen!

Források itt, itt és itt.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Munkavédelmi fronton is számos változást hoz az állam működését egyszerűsítő törvény
Elsősorban a vállalkozások adminisztrációs terhének csökkentése a célja annak a törvénynek, amit szerdán hagyott jóvá az Országgyűlés. Az állami működés egyszerűsítésére irányuló törvény több mint 70 különböző jogszabályt módosít, ideértve az adózási előírásokat és a munkavédelmi törvényt is.