betöltés folyamatban...

Még mindig nem veszik komolyan a munkavédelmet a kisvállalkozások

Állítja egy friss kutatás.

A mikro- és kisvállalkozások (mkv-k) kulcsfontosságú szerepet játszanak az Európai Unió gazdaságában, hozzájárulva a növekedéshez, az innovációhoz, a foglalkoztatáshoz és a társadalmi integrációhoz. Ennek ellenére a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén gyakran tapasztalható hiányosságok kockázatokat jelentenek a munkavállalók számára. Az "A munkahelyi biztonság és egészségvédelem javítása a mikro- és kisvállalkozásokban (2014–2018)" elnevezésű EU-OSHA-projekt célja az volt, hogy feltárja hiányosságot ezen a területen és megoldásokat keressen.

Kihívások és hiányosságok

A kutatás azonosította a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi biztonságával és egészségvédelmével kapcsolatos kihívásokat. Arra jutottak, hogy a vállalkozások gyakran a költségelőnyökre fókuszálnak, és kevés figyelmet fordítanak a munkahelyi biztonságra. Az erőforráshiány, gazdasági nehézségek, és a vezetők hiányos tudása tovább súlyosbítja a helyzetet. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem gyakran háttérbe szorul a prioritások között.

A mélyinterjúk során a kutatók feltárták a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi biztonsághoz való hozzáállását. Sokszor reaktív megközelítést tapasztaltak, és az "egyszerű józan ész" alkalmazását elegendőnek tartották, ha munkavédelmi intézkedésről esett szó.  A kockázatot sok vállalkozás a munka velejárójának tekinti. Ugyanakkor pozitív példák is előkerültek a jó gyakorlatok terén.

Jó gyakorlatok

Az Európai Unió területén több mint 40 sikeres munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi példát azonosítottak, amelyek kifejezetten a mikro- és kisvállalkozásokra összpontosítanak. Ezek a példák szolgálhatnak inspirációval más vállalkozások számára. A "A politikától a gyakorlatig: a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi biztonságát és egészségvédelmét támogató szakpolitikák, stratégiák, programok és intézkedések" című jelentés részletesen elemzi ezeket a példákat, itt lehet megtekinteni.

A kutatások eredményeként számos ajánlás született a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítására. Ezek közé tartozik az összes kulcsfontosságú szabályozási szereplő bevonása, hatósági ellenőrzések fokozása, könnyen alkalmazható megoldások kialakítása, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem integrálása az oktatási rendszerekbe, és a szakszervezetek bevonása a szakpolitikák kidolgozásába.

Van hová fejlődni

Az EU-OSHA által végzett kutatások alapján látható, hogy a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi biztonsága komoly kihívások előtt áll.  A megfelelő kockázatértékelés a kulcs az egészséges munkahelyekhez. De a kockázatértékelések elvégzése nagy kihívást jelentő feladat lehet, főként a mikro- és kisvállalkozások számára, amelyek nem biztos, hogy rendelkeznek a hatékony megvalósításhoz szükséges erőforrásokkal vagy ismeretanyaggal (know-how). 

MUBI, a biztonságos munkahelyekért

Az egészséges és biztonságos munkahelyek kialakítása nem csupán egy kutatás vagy projekt eredménye, hanem aktív és fenntartható intézkedések sorozatának eredménye. Ebben a kontextusban kiváló lehetőség nyílik bemutatni a MUBI szerepét és előnyeit a mikro- és kisvállalkozások számára. A MUBI egy innovatív és felhasználóbarát munkavédelmi rendszer, egyszerű és gyorsan alkalmazható a kisvállalkozások számára is. 

Rugalmas és testreszabható, így minden vállalkozás saját munkakörnyezetéhez és kockázataihoz igazíthatja a rendszert. A MUBI folyamatosan figyeli a munkakörnyezetet, és automatikus értesítéseket küld, ha bármilyen kockázat vagy szabályszegés merül fel. Ezáltal a vezetők gyorsan reagálhatnak és megelőzhetik a potenciális baleseteket.

A rendszer könnyen beilleszthető a vállalkozás mindennapi rutinjába, segítve azokat az egyébként idő- és erőforrásigényes folyamatokat, amelyek a munkahelyi biztonság területén jellemzőek. Most kipróbálhatja díjmentesen, kattintson ide!

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.