betöltés folyamatban...

Végre itt a rendszer, amivel pofonegyszerű az ISO szabványok kezelése

Az ISO 45001 és az ISO 9001 két különböző nemzetközi szabvány, amelyek a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, illetve a minőségirányítás területét célozzák meg. Ma a minőségügyi világnap alkalmából bemutatjuk, pontosan mit jelentenek a szabványok és hogyan segíthet a MUBI a kezelésükben.  

ISO 9001 – a minőség mértékenysége

Az ISO szabvány egy nemzetközi (az ISO szervezet által kiadott) szabvány, a köznyelvben általában az egyik legelterjedtebb, ISO 9001 szabványt értik alatta, ami a rendszer szabványosított követelményeit tartalmazza. Olyan keretrendszert határoz meg, amely segíti a szervezeteket a hatékonyabb működés és a termékek, szolgáltatások minőségének javítása érdekében. A világ legnépszerűbb minőségirányítási rendszerének tekinthető, számos vállalat alkalmazza, a menedzsment rendszerek alapja. Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer több mint egy millió tanúsított szervezettel van jelen a világ 180 országában.

Célja, hogy a szervezetek kiépítsenek egy strukturált minőségirányítási rendszert, amely magában foglalja a folyamatok meghatározását, a hatékonyság és teljesítmény ellenőrzését, valamint a folyamatos fejlesztést. Minden vállalat, amely megfelel az ISO 9001 követelményeinek és rendelkezik tanúsítvánnyal bizonyítja, hogy komolyan veszi a minőségi szabályozást, ami növelheti az ügyfelek bizalmát és a vállalat versenyképességét.

ISO 45001 – Egészségvédelem és biztonság felsőfokon

Az ISO 45001 a munkahelyi egészségvédelem és biztonság területén alkalmazandó nemzetközi szabvány. Célja, hogy segítse a szervezeteket a munkahelyi sérülések és betegségek megelőzésében, valamint a biztonságos munkakörnyezet kialakításában. Ennek része a kockázatkezelés, a folyamatos fejlesztés és a teljesítmény monitorozása.

Az üzleti kockázatok proaktív kezelése minden szervezet számára kulcsfontosságú, különös figyelmet kell fordítani a munkahelyi egészségvédelem és biztonság területére. Az elhanyagolt egészségvédelem és biztonságkezelés súlyos következményekkel járhat, mint például munkahelyi balesetek, tapasztalt szakemberek elvesztése, üzleti tevékenység megszakadása, jogi lépések és akár tetemes összegű bírságok. Az ISO 45001:2018 szabvány, mint az első nemzetközi OH&S keretrendszer, átfogó megközelítést kínál az ilyen kockázatok proaktív kezelésére egy pontos alkalmazási útmutatóval.

Hogyan segíthet a MUBI?

A MUBI rendszerével egyszerre kezelheti az ISO 9001 és 45001 szabványokhoz tartozó dokumentumokat. Egyetlen platformon belül nyilvántartásokat vezethet, riportokat készíthet és figyelemmel kísérheti mindkét szabvány előírásait.

Ahogy az ISO tanúsítások segítik az üzleti növekedést, a MUBI is hozzájárul az eredményes minőség- és egészségvédelmi rendszer kialakításához. A kettős fókusz segít minimalizálni a kockázatokat és növeli vállalata hatékonyságát és versenyképességet. Könnyen kezelhető és felhasználóbarát felületünk lehetővé teszi a hatékony mindennapi használatot. A rendszer által mindig naprakész lehet és könnyedén alkalmazkodhat az iparági változásokhoz és fejlesztésekhez.

Próbálja ki most díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.