betöltés folyamatban...

Ezeket kérdezik a leggyakrabban a Munkavédelmi Hatóságtól 1. rész – válaszokkal

Az OMMF közzétett egy gyűjtést, ami a Munkavédelmi Hatóság felé leggyakrabban feltett kérdéseket és az arra vonatkozó válaszokat tartalmazza. Nagyon hasznos, tanulságos és a jelek szerint sok embert foglalkoztató munkavédelmi kérdések jönnek a hatóság által megadott válaszokkal. Cikksorozatunkban jogi szakszövegektől mentesen, közérthetően mutatjuk be az OMMF gyűjtését. Az első rész személyi feltételekre vonatkozó témákból válogattunk.

1. kérdés: Mikor kell a munkavállalókat munkavédelmi oktatásban részesítenie a munkáltatónak?

  • Munkába álláskor.
  • Munkahely vagy munkakör megváltozásakor.
  • Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor.
  • Munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor.
  • Új technológia bevezetésekor

Fontos, hogy az oktatás rendes munkaidőben történjen, és szükség esetén időszakonként megismételjék, figyelembe véve a megváltozott vagy új kockázatokat és megelőzési intézkedéseket. Az oktatásnak írásban rögzített tematikával és résztvevők aláírásával kell dokumentáltan megtörténnie.

2. kérdés: Kell ismétlődő munkavédelmi oktatásban részesíteni a hat hónap után korábbi munkahelyére visszatérő munkavállalót? 

A hat hónap után visszatérő munkavállalók számára nem kötelező ismétlődő munkavédelmi oktatást tartani, feltéve, hogy nincsenek változások a munkahelyi környezetükben.

3. kérdés: A munkavállalóknak az előzetes és időszakos orvosi vizsgálatokon munkaidőben, vagy azon kívül kell-e részt venniük?

A vizsgálatok elvégeztetése a munkáltató feladata. Mivel ennek megszervezése és végrehajtatása munkáltatói kötelezettség, a munkavállalót utasítania kell a szükséges vizsgálatokon való részvételre, és mivel ez kötelező jellegű, a munkavállaló nem károsodhat azáltal, hogy részt kell vennie az orvosi vizsgálatokon. A munkavállaló felmentést kap a munkavégzési kötelezettség alól a kötelező orvosi vizsgálat teljes időtartamára, és ebben az időszakban távolléti díj illeti meg. Ez biztosítja, hogy a munkavállalók jogosan és biztonságosan vegyenek részt az orvosi vizsgálatokon, anélkül, hogy károkat szenvednének.

4. kérdés: A rendszeres ismétlődő munkavédelmi oktatások dokumentálására megfelelő-e az elektronikus rendszer (e-learning) alkalmazása, vagy továbbra is szükséges a papír alapú dokumentumok megtartása? 

Nem tér ki rá külön a Munkavédelmi Törvény, a munkáltató döntésétől függ. A munkáltató feladata meghatározni, hogy mely munkakörökben, milyen oktatási formát alkalmaz (pl.: fizikai munkakörökben dolgozóknál szükséges a gyakorlati oktatás, míg adminisztratív tevékenységet végző, termelési munkafolyamatban részt nem vevő munkavállalók esetén elegendő lehet az online tanulás is).

5. kérdés: A munkavédelmi oktatásra vonatkozó szabályokat hogyan érinti a felnőttképzési szabályok változása? A munkavédelmi oktatás, mint képzés elvégzését követően kiállított tanúsítvány elegendő annak igazolására, hogy a munkavállaló munkavédelmi oktatásban részesült? Mit ellenőriz a munkavédelmi hatóság az oktatásokra vonatkozóan?

A felnőttképzési tevékenységek, így a munkavédelmi oktatás is, bejelentéshez kötött felnőttképzési tevékenység. Ezen keretek között a felnőttképzőnek tanúsítványt kell kiállítania a képzés elvégzésének igazolására, ha a képzésen résztvevő ezt kéri.

Ugyanakkor, a munkavédelmi oktatás specifikus követelmények alapján működik - a munkavédelmi oktatás tényét írásban rögzíteni kell, beleértve az oktatott ismeretanyag tematikáját és a munkavállaló aláírását.

A felnőttképzési tanúsítványok általában nem tartalmazzák a munkavédelmi oktatás részletes tematikáját, így önmagukban nem tekinthetők elegendőnek a munkavédelmi oktatás teljesítésének igazolására.

A munkavédelmi hatóság a gyakorlatban továbbra is az Mvt. alapján ellenőrzi a munkavédelmi oktatásokat. Vizsgálják az oktatási naplókat, tematikákat, és szükség esetén meghallgatással győződnek meg arról, hogy a munkavállalók megfelelően ismerik a munkavédelmi szabályokat, felkészültek-e a veszélyforrásokra és alkalmazzák-e a megelőző intézkedéseket. 

6. kérdés: Mi a teendő, ha a munkavállaló nem részesült munka és balesetvédelmi oktatásban? Kell-e erről valamilyen általa aláírt dokumentumnak készülnie?

Amíg nem részesül ilyen oktatásban, a munkavállaló nem foglalkoztatható. 

A részletes válaszok itt olvashatók.

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.