betöltés folyamatban...

Közel egymilliárdos bírságot szabott ki a Munkaügyi Foglalkoztatás-Felügyelet – Itt a legújabb jelentés

A hazai foglalkoztatási környezetet mélyrehatóan vizsgáló ellenőrzési adatok bepillantást nyújtanak a munkaügyi jogsértésekbe. A Foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2023. január 1. és szeptember 30. közötti időszakban 11,053 munkáltatót ellenőrzött, és az eredmények azt mutatják, hogy a feketefoglalkoztatás továbbra is komoly problémát jelent.

2023. szeptember 30-ig a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 11 053 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 67 %-nál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (40 424 fő) 61 %-át érintették.

Feketefoglalkoztatás riasztó mértékben

Az ellenőrzött munkavállalók 15,67%-a, azaz 6,335 fő esetében tapasztaltak feketefoglalkoztatást. Bár ez valamivel alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában mért 16,54%, továbbra is szembetűnő probléma. Az építőipar kimagaslóan érintett, a feketén foglalkoztatottak 48,2%-át adták, bár ez a szám is kisebb, mint az előző évben, tehát valamilyen szinten javult a helyzet.

Hangsúlyos a jelenség a vendéglátásban is, itt az ellenőrzés során 647 főt érintett a feketefoglalkoztatás, ez 17,91 %, arányt jelent, és ebben a szektorban növekedés tapasztalható a 2022. évi adatokhoz (15,88 %, 654 fő) viszonyítva. Ugyanakkor a mezőgazdaságban, feldolgozóiparban, gépiparban, kereskedelemben is gyakori a feketefoglalkoztatás.

Forrás: OMMF

Tipikus jogsértések

Az adatokból kiderül, hogy a leggyakoribb jogsértések között szerepel a biztosítási jogviszony bejelentésének elmulasztása és az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyok bejelentési kötelezettségének elhanyagolása. A foglalkoztatók gyakran hivatkoznak adminisztrációs hibákra, könyvelői mulasztásokra, próbanapra, de ezek továbbra sem elfogadható kifogások.

Egy építési területen végzett ellenőrzés során kiderült, hogy a munkáltató 23 alkalmazottjának biztosítási jogviszonyát nem jelentette be az adóhatóságnak, és 8 alkalmi munkavállaló esetében sem tett eleget a bejelentési kötelezettségének. Egy vendéglátó egység esetében pedig kiderült, hogy a munkavállalók bejelentése nem történt meg időben az alkalmazó részéről.

A munkaidő-nyilvántartások hiányosságai továbbra is problémát jelentenek, és a munkaidő-beosztás hiánya is gyakori. A munkabérrel kapcsolatos jogsértések között a határidőben történő kifizetés elmaradása és a bérjegyzék előírásainak figyelmen kívül hagyása emelkedik ki.

Munkaügyi bírságok

2023 októberéig az ellenőrzések során 2,475 esetben került sor munkaügyi bírság kiszabására, összesen 934,028,568 Ft értékben. Azonban a döntések 70%-a anyagi szankció nélküli intézkedés volt, amely azt jelzi, hogy a figyelmeztetések is fontos szerepet játszanak a munkaügyi jogsértések megelőzésében. A teljes jelentés itt olvasható. 

Ezen eredmények fényében látható, hogy továbbra is fontos feladat a feketefoglalkoztatás visszaszorítása, és a munkaügyi adminisztrációs elvárásoknak való megfelelés. A MUBI rendszere segíthet minden munkabiztonsági és foglalkoztatási teendő kezelésében. Próbálja ki most díjmentesen!

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.