betöltés folyamatban...

Mentális egészség a munkahelyen - Támogatás és gyakorlatok a dolgozók jóllétéért

Az elmúlt években a munkahelyi környezet jelentős változásokon ment keresztül, különösen a járványhelyzet miatt. A dolgozókra nehezedő stressz és nyomás fokozódott, kiemelve a mentális egészség fontosságát mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen és produktív maradjon, elengedhetetlen, hogy megfelelő támogatást és gyakorlatokat biztosítson a dolgozók mentális egészségének megőrzéséhez és támogatásához.

A munkáltatóknak fontos felismerniük, hogy a munkahelyi stressz és szorongás nemcsak az egyéni jólétet érinti, hanem közvetlen hatással van a termelékenységre és a munkavállalók elégedettségére is. Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő támogatási rendszereket alakítsanak ki, amelyek segítenek a dolgozóknak megküzdeni a mentális egészségükkel kapcsolatos kihívásokkal.

Egy ilyen támogatási rendszer magában foglalhat olyan szolgáltatásokat, mint a tanácsadás és a stresszkezelési tanfolyamok, valamint a mentálhigiénés szakértőkkel való együttműködés. Ezek az erőfeszítések hozzájárulnak a munkavállalók mentális egészségének megőrzéséhez és javításához, miközben növelik a munkahelyi elégedettséget és a termelékenységet.

A teljesítményfigyelés is kulcsfontosságú szerepet játszhat a munkahelyi jóllét támogatásában. Az adatok segítségével azonosíthatók azok a dolgozók, akik esetlegesen szorongást vagy stresszt tapasztalnak, és akiknek támogatásra van szükségük. Fontos azonban, hogy a teljesítményellenőrzést ne tekintsük pusztán ellenőrzési eszköznek, hanem inkább konstruktív eszköznek, amely segít a munkavállalók támogatásában és fejlődésében.

Az intézményi reformok is kiemelt jelentőséggel bírnak a mentális egészség támogatásában. A betegszabadságra vonatkozó szabályok és juttatások felülvizsgálata, valamint az olyan intézkedések bevezetése, amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy büntetés nélkül vegyenek ki betegszabadságot, mind hozzájárulnak a munkahelyi jóllét javításához és a mentális egészség támogatásához.

A vezetőknek és a munkatársakkal való tisztességes és pozitív interakcióknak is kulcsszerepük van a mentális egészség támogatásában. A vezetőknek fel kell ismerniük a mentális zavarok jeleit, és kialakítaniuk kell gondoskodó stratégiákat a támogatásukra. Ez magában foglalhatja a mentorálást és a képzést a jobb mentális egészségmenedzsmentért.

Végül, az átlátható és támogató munkahelyi kultúra elengedhetetlen a mentális egészség támogatásához. A nyílt beszélgetések ösztönzése, a rendszeres mentális egészségtudatossági foglalkozások szervezése és a problémák megbélyegzésének megszüntetése mind hozzájárulnak a munkavállalók bátorításához, hogy segítséget kérjenek, anélkül, hogy félnének a negatív következményektől.

Összességében, a mentális egészség fontossága soha nem volt nagyobb, és a munkáltatók felelőssége, hogy megfelelő támogatást nyújtsanak a dolgozóiknak ezen a területen. A proaktív megközelítés és az intézkedések elfogadása nemcsak a munkavállalók jólétét szolgálja, hanem hozzájárul egy dinamikusabb, elkötelezettebb és termelékenyebb munkahely kialakításához is.

Forrás: HR Portál

Kapcsolódó cikkek

Még mindig tombol a feketemunka az építőiparban
Több mint fél milliárd forintnyi munkaügyi bírságot szabott ki a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály az év első felében végzett ellenőrzés során. A legfrissebb jelentés szerint feketefoglalkoztatás miatt büntették meg a legtöbb munkáltatót, főként az építőipari szektorban.  
Így építi le a vállalatokat a munkahelyi stressz
A munkahelyeken fellépő pszichoszociális kockázatok súlyos hatással vannak az egyénre és a vállalatokra egyaránt. Ebben a cikkben feltárjuk, hogyan rombolja le a vállalatok teljesítményét és gazdasági stabilitását egyaránt, ha nem veszi elég komolyan a munkavállalói mentális egészségét és jólétét.
Tudta, hogy bizonyos munkaköröknél kötelező a védőoltás?
Újabb magyar Nobel-díj! A MUBI csapata ezúton gratulál Karikó Katalinnak, aki csapatával évtizedeken át dolgozott az mRNS technológián, amit végül a koronavírus elleni védőoltásnál alkalmaztak. Tudta, hogy a védőoltások munkaegészségügyi szempontból is fontosak és vannak munkakörök, ahol kötelezően alkalmaznunk kell őket?
A munkavállalók majdnem felének romlik a mentális egészsége a munkahelyén
Szeptember végén a mentális egészséggel kapcsolatos munkavédelmi konferenciát tartottak Toledoban, ahol több uniós tagország mellett Magyarország is képviselte magát. AZ Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség, az OMMF nemrég közzétett egy tájékoztatót az eseményről, mely aggasztó adatokat mutat.
A WHO szerint a második leggyakoribb halálok az ülőmunka
Az irodai munkakörnyezet, a napi 8 órás ülés és a mozgásszegény hétköznapok mind rossz hatással vannak a gerincünk egészségére. A Gerinc Világnapját minden évben október 16-án ünnepeljük, ennek alkalmából pedig hoztunk néhány jó tanácsot, amivel megóvhatjuk a test támaszának egészségét a munkahelyünkön is.
Munkavédelem az éttermekben - az egyszerű, de életmentő szabályok
Minden évben október 16-án világszerte ünneplik az Étel Világnapját. Ez nem csak az emberek testének táplálékául szolgál, hanem egyúttal gazdasági szektor is, amely sok millió embernek ad munkát. Egy vendéglátóipari egység sok kockázattal járó munkakörnyezetnek tekinthető. A világnap alkalmából érdemes megvizsgálni a munkavédelem szerepét és fontosságát éttermi környezetben.