betöltés folyamatban...

Ebben az iparágban találták a legtöbb súlyos munkavédelmi kihágást tavaly

A Munkavédelmi Hatóság 2023-as vizsgálatainak eredménye alapján az építőiparban volt a legtöbb súlyos jogsértés, de a feldolgozóipar, a gépipar és a mezőgazdaság területe is bővelkedik hasonló kihágásokban. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az építőipar még mindig kritikus terület és fokozott figyelmet igényel munkavédelmi szempontból, ezt alátámasztják a tavalyi ellenőrzések is A szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 33%-a (32 618 fő) volt súlyos szabálytalansággal érintett, ők nagyrészt ezen a területen dolgoznak. 

Érintett a feldolgozóipar is

Az építőiparban a legtöbb súlyos jogsértés az építés alatt álló épületek emeleti szintjein és a munkaállványokon történő munkavégzés során jelentkezik. A leesés elleni védelem hiányával és az egyéni védőeszközök nem megfelelő használatával is több esetben találkoztak a hatóságok. Gyakori volt, hogy a védőeszköz használatához szükséges kikötési pontokat nem jelölték ki.

Emellett a mélyépítési munkák során a beesési veszély is komoly kockázatot jelent, különösen a munkaárkok és aknák közelében. A bontási munkák során a hullámpala héjazat eltávolítása jelentős veszélyforrás, hiszen a hiányos leesés elleni védelem súlyos sérüléseket okozhat a munkavállalóknak.

A feldolgozóipar, gépipar és mezőgazdaság területén szintén gyakoriak voltak a súlyos veszélyhelyzetek, melyeket a védőburkolatok elmaradása, illetve a biztonsági berendezések hiánya, működésképtelensége okozott.  A villamos berendezések használatával kapcsolatos súlyos szabálytalanságok főként a megfelelő rögzítés hiánya és a villamos vezetékek mechanikai védelmének elhanyagolása miatt következtek be. A gépkezelői jogosultság hiánya vagy nem megfelelő használata is jellemző kihágásnak bizonyult különösen az emelő- és rakodógépek esetében.

A munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok elmulasztására is számos alkalommal volt példa, ahogy az egyéni védőeszközök hiányára is. Mindkettő súlyos veszélyekkel járhat a veszélyes anyagokkal való érintkezés vagy a magas zajszint miatt.

Az említett veszélyforrásokra való odafigyelés és megfelelő intézkedések megtétele elengedhetetlen a munkavállalók biztonságának és egészségének védelme érdekében. A szabályozások szigorítása és a szakszerű felügyelet kulcsfontosságú a munkahelyi balesetek és sérülések minimalizálása érdekében. A megfelelő munkavédelmi kultúra kialakítása és fenntartása minden szereplő felelőssége, és hozzájárul a munkahelyek biztonságának növeléséhez.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudnia kell a takarításról munkavédelmi szempontból
A takarítást végző vállalkozásokra is számos munkavédelmi előírás vonatkozik, ezeket pedig természetesen dokumentálni is kell. Eléggé megütheti a bokáját az a cég, amely elmulasztja ezt a kötelezettséget, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Az ördög a munkahelyen sem alszik – akár tízmilliós bírság is járhat munkahelyi balesetért
Bármikor megtörténhet, mégis keveset beszélünk róla. Minden vállalatnak elsődlegesnek kell tekintenie a munkavállalók biztonságát. Ha mégis megtörtént a baj, érdemes tisztában lenni a munkáltatói kötelezettségekkel. Összefoglaltuk, hogy munkahelyi baleset esetén milyen dokumentumokat kell elkészíteni, illetve hogy kinek, és mikor kell elküldeni őket.
Majdnem minden faipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot
A faipari tevékenységek során számos potenciális veszélyforrással kell szembenézni. Ezek közé tartozik a veszélyes munkaeszközök használata, a por-, zaj- és rezgésexpozíció, valamint a veszélyes anyagok/rákkeltők használata. Emellett a fizikailag megterhelő munkavégzés és a szabadtéri környezet kedvezőtlen hatásai is kockázatot jelentenek. Épp ezért fokozottan indokolt a hatósági ellenőrzés ezen a területen.
A biztonság építi a jövőt! - Ezek az építőipar legfontosabb munkavédelmi előírásai
Az évente megrendezett Építészek Világnapja egy remek alkalom arra, hogy felhívjuk az építőiparban dolgozók és a szakma iránt érdeklődők figyelmét az ágazatban fennálló munkabiztonsági kihívásokra. Nem lehet hangsúlyozni ennek a fontosságát, ugyanis ezen a területen következik be a legtöbb súlyos és halálos munkahelyi baleset.
Így várja felkészülten a munkavédelmi ellenőröket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés
A munkavédelmi feladatok megvalósulását a munkáltatónak folyamatosan ellenőriznie kell. Erre jó módszer az időszakos belső ellenőrzés, vagy egy szoftver használata, ami azonnal figyelmeztet, ha bármilyen munkavédelmi teendője akadna. A szükséges intézkedések folyamatos nyomon kötése segít, hogy soha ne érje felkészületlenül egy-egy hatósági ellenőrzés, legyen szó munkavédelmi, környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatról.
Legyen képben! Ez történik egy munkavédelmi ellenőrzésen
A munkáltatók általában erősen aggódnak a munkavédelmi ellenőrzés miatt, pedig talán nem is kellene annyira. Ha pontosan tisztában vagyunk vele, hogyan zajlik egy-egy vizsgálat, kevésbé fogunk tartani tőle és felkészülten várhatjuk a hatóságokat.